A 20-a victimă a gripei de tip A. Sorina Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă

Ultima actualizare: 20-01-2019 15:31
ambulanta
Pro TV

Un bărbat de 68 ani, din judeţul Galaţi, a decedat sâmbătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi din cauza virusului gripal de tip A, subtip H 3.

Anunțul a fost făcut duminică de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, bărbatul nu era vaccinat antigripal şi suferea de boli cronice respiratorii grave.

Este al 5-lea caz de gripă înregistrat în judeţul Galaţi şi al 3-lea deces cauzat de virusul gripal.

Până în prezent fuseseră confirmate alte 2 decese din cauza gripei. Este vorba despre un bărbat de 53 ani, cu virus gripal de tip A, subtip H3, care a murit la Institutul Oncologic din Iaşi, şi de o femeie de 51 ani, cu virus gripal de tip A, subtip H 1, decedată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi.

Alte două persoane, o gravidă de 26 ani şi un bărbat de 60 ani, ambii cu virus gripal de tip A, subtip H3, au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea declara vineri că "suntem la un pas de epidemie”.

Astfel bilanţul tragic a ajuns la 20 morţi, iar 4 dintre ei au fost doar în judeţul Arad. Autorităţile recomandă triajul în şcoli, grădiniţe şi spitale, iar cei care au simptome respiratorii să fie trimişi acasă.

Pe lângă faptul că suferea şi de alte afecţiuni, cea de a 19-a victimă nu îşi făcuse vaccinul gripal, deşi medicii recomandă acest lucru mai ales în cazul celor cu boli cronice.

La nivel naţional, situaţia nu arată bine. Cea mai recentă raportare a autorităţilor indică 1155 de cazuri de gripă doar în ultima săptămână. Dacă ne uităm la aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci se înregistrau 80 de cazuri şi 3 decese.

Săptămâna care se încheie a fost declarată săptămâna epidemică - asta înseamnă un număr cu 20% mai mare de îmbolnăviri decât se aşteptau autorităţile în această perioadă. Cele mai multe sunt în Bucureşti 142.

Din această cauză, în spitale au fost restricţionate vizitele sau chiar interzise în anumite secţii. Mai mult, conform normelor stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după 3 astfel de săptămâni se poate declara epidemie, care poate impune închiderea şcolilor şi a grădiniţelor aşa cum se întâmplă la vecinii bulgari.

Ministrul Sănătăţii: Suntem în pragul unei epidemii de gripă

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea declară, după ce a fost înregistrat al 20-lea deces din cauza gripei, că suntem în pragul unei epidemii de gripă, nu avem încă epidemie şi că sunt regiuni ale ţării prin care virusul circulă mai intens, printre acestea fiind Bucureştiul, Constanţa şi zona de vest.

"Suntem în pragul unei epidemiil de gripă, nu vem incă o epidemie de gripă", a declarat ministrul la Digi 24, după ce încă o pesoană a murit din cauza gripei, numărul victimelor ajungând la 20.

Ministrul a explicat că, în afară de vaccinare, avem de respectat măsuri igienico-sanitare, că trebuie evitate aglomeraţiile, părinţii să ţină acasă copiii bolnavi, vizitele în spitale să fie restricţionate, iar în şcoli să fie făcut un triaj epidemiologic.
Sorina Pintea a afirmat că există zone în care virusul circulă mai intens, acestea fiind Bucureşti, Constanţa şi zona de vest a ţării.

Înrebată dacă,, în cazul în care este declarată epidemie de gripă şcolile vor fi închise, Pintea declarat: "Putem vorbi şi despre asta, dar doar în zonele în care circulaţia este mai intensă. Până atunci, putem să fim mai precauţi".

În ceea ce priveşte dozele de vaccin antigripal, ministrul Sănătăţii a precizat că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să transmită date privind un necesar suplimentar de vaccin.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO