Sute de copii mor anual pentru ca nu sunt suficienti medici cardiologi. "Un buget mic intr-o zona in care se moare mult"
Sute de copii mor anual in Romania pentru ca nu avem medici cardiologi care sa-i trateze.
Este o realitate care doare. Practic, doar jumatate dintre bolnavi au o sansa la viata. Se intampla acest lucru si pentru ca sistemul nostru de sanatate aloca prea putini bani pentru aceasta problema comparativ cu alte afectiuni.
In momentul de fata in sectia de Terapie Intensiva nou-nascuti a spitalului Marie Curie sunt internati 24 de bebelusi pe cele 18 locuri deschise. Prea putin spatiu si prea multi copii bolnavi
Dr. Catalin Carstovenau: ''Doar 40% sunt operati din cei 8-900 de copii care ar trebui operati, 10% sunt copii sub 3 kg si 90% copii sub 1 an''
Acest lucru se intampla in cel mai mare centru de chirurgie cardiaca pentru copii, insa in spitalale din tara situatia este de-a dreptul critica.
Dr. Viorela Cotirla: ''Mor multi copii, nu avem centre unde sa-i operam''
Cum este posibil asa ceva? Pe langa faptul ca nu avem dotari si spitale suficiente, ne lipsesc si medicii de specialitate. Sunt de 10 ori mai putini decat ar fi normal. In facultate nu se studiaza chirurgia pediatrica, iar rezidentii pleaca in strainatate la specializare si in general raman acolo.
Catalin Carstoveanu: ''Nu exista o finatare echitabila in Romania in ceea ce priveste bolile cardiologice. Un buget foarte mic intr-o zona in care se moare foarte mult''
Asa se face ca peste 100 de copii sunt trimisi anual in occident pentru diferite interventii. Pentru fiecare dintre ei statul plateste 40 de mii de euro, bani care ar putea ramane in tara daca si sistemul nostru de sanatate ar fi pus la punct.
In Franta, de exemplu, statul aloca anual 5 milioane de euro doar pentru operatiile cardiovasculare. Intregul buget al sanatatii din tara noastra abia depaseste 195 de milioane de lei. Strainii spun ca romanii sunt cei care trebuie sa ia atitudine.
Francois Saint-Paul, ambasador: ''Nivelul de exigenta al societatii trebuie sa fie mai mare si atunci partidele care au interes pentru vot va aud mai bine''
Romania ocupa locul intai in Uniunea Europeana ca numar de decese provocate de bolile cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, fata de 43.8 in Europa.