Spitalul unde cladirea noua, de 90 de milioane de lei, sta inchisa, iar copiii sunt tratati in conditii de santier
BOALA SPITALELOR, EPISODUL 2. Situatie absurda in sistemul medical din Bucuresti. O investitie care a inghitit pana acum din bugetul Primariei 90 de milioane de lei sta cu lacatul pe usa.
Copiii sunt tratati la Spitalul Gomoiu in conditii de santier. Construirea noului spital s-a blocat in birocratie, iar cladirile celui vechi, de aproape 90 de ani, sunt subrede.
Acesti copii, care se joaca pe un pat de spital, sunt inca la varsta la care vad numai jumatatea plina a paharului. Lipsa razelor de soare pare sa nu le strice distractia. S-au cunoscut in salon si, in afara de prietenie, ii leaga o lunga suferinta.
Zambetele lor sincere ascund gravele probleme de la Gomoiu. De cand a inceput construirea spitalului nou, consultatiile se tin in conditii de santier. Cine s-ar fi gandit, de pilda, ca in aceste saloane, de la sectia de neurologie, vor mai fi internati copii, dupa ce ferestrele au fost zidite ca sa faca loc unei pasarele ce leaga spitalul vechi de cel nou? Situatia treneaza de 2 ani si, desi cazul a fost prezentat si acum cateva luni, la "Romania te iubesc", nu s-a schimbat nimic.
Cavache Alina, medic specialist pediatru: "A consulta niste copii in lumina artificiala VS. a nu-i consulta deloc, cred ca primeaza prima parte."
Discutiile devin nuantate. Cineva trebuie sa plateasca pentru ca la Gomoiu copiii sunt tratati in plin santier. Cele patru persoane, trimise sa supravegheze filmarea, opresc dialogul.
Supraveghetori: Hai sa ne grabim, sa terminam! Nu avem voie sa va lasam singuri!
Reporter: E purtatorul de cuvant!
Supraveghetori: Haideti sa terminam!
Adevarata problema de la Gomoiu n-are nicio legatura cu presa. Ci cu oamenii cu functii inalte, care administreaza spitalul. Cladirea veche e o ruina, compartimentarea negandita, iar medicii sunt impiedicati sa-si faca treaba. "Cum sa salvezi copii in astfel de conditii?" - se intreaba retoric doctorii.
Planul a vizat ridicarea unui spital cu 6 etaje, pentru copii, cu tot ce presupune el. Cladirea exista, dar e pustie. Niciun chicot sau planset de copil nu rasuna din saloane. Niciun medic nu alearga pe holuri, spre sala de operatie.
Dintr-un dosar extrem de incalcit, in care doar instanta mai poate face lumina, extragem concluziile: constructorul vrea sa ofere proiectul la cheie, fara ca beneficiarul sa se implice. Administratia Spitalelor, din Primaria Capitalei, care raspunde de tot ce se intimpla la Gomoiu, cere insa justificari pentru fiecare leu.
Elena Capitaneanu, coordonator proiecte ASSMB: „Interpretarea consultanului este ca desfasurarea contractului ar trebui sa se desfasoare conform conceptului FIDIC GALBEN. Adica, proiectarere - executie si in aceasta situatie implicarea beneficiarului sa fie zero."
Virgil Paunescu, fost director ASSMB: "Pentru noi nu e legal sa ii platim asa cum vrea el. Era inca in mandatul lui Oprescu cand directorul de atunci nu le-a mai semnat platile, pentru ca documentele pe care le-au adus nu erau complete."
Gomoiu a inghitit, pana acum, 90 de milioane de lei, dintr-un total de 170 de milioane de lei. Iar ca esecul sa fie total, nici managerul Doina Plesca n-a miscat un deget, spune directorul Administratiei Spitalelor.
Virgil Paunescu: "Doamna Plesca ne-a spus foarte clar ca i-a fost teama sa se amestece in acest proiect. Vrea sa doarma linistita."
Si a dormit linistita cativa ani. In timp ce medicii, din subordinea ei, s-au chinuit sa salveze copii in conditii de santier.
Doina Plesca, director spital Gomoiu: "Nu am cum sa fiu eu vinovata. Este un total neadevar faptul ca nu m-am implicat. Eu consider ca blocajul nu de la noi porneste, ci de undeva de deasupra noastra."
Aici, s-ar putea sa aiba dreptate. Istoria a inceput sa se scrie gresit, la Gomoiu, inca de acum 3 ani. Mai exact din iunie 2013, cand primarul Sorin Oprescu a demarat acest proiect.
Reporter: Cine garanteaza ca acest spital se va contrui si ca nu se va intimpla la fel ca la alte spitale?
Sorin Oprescu: Eu, doamna, garantia sunt eu. In calitatea mea de chirug si doamna profesor aici de fata si lumea medicala.
Ceea ce s-a dorit a fi primul spital pentru copii, construit in ultimii 30 de ani in Bucuresti, e inca un santier.
Vigil Paunescu: "Toti vrem sa terminam spitalul, toti avem o agenda politica, haideti sa taiem noi panglica sa dam frumos la televizor, dar daca nu e legal? Eu ce sa fac? Sa ii platesc ilegal?"
De la 2 la 5 ani pare sa fie atunci si pedeapsa nemeritata a medicilor, care vor fi nevoiti sa trateze, si de acum incolo, copiii ca-n pestera, fara lumina zilei. Si astfel Gomoiu ramane un exemplu notoriu de nepasare. Nicio scuza nu va sta in picioare atunci cand e in joc alinarea suferintei a 7.000 de copii pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, pacienti, Sorin Oprescu, risipă, victor gomoiu,
Dată publicare:
19-06-2016 15:27