Surse Reuters: OMS va declara aspartamul, folosit și în Coca Cola Zero, drept substanță cu posibile riscuri cancerigene
Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori din lume, ar urma să fie declarat de Organizația Mondială a Sănătății drept posibil cancerigen, scrie agenția de presă Reuters.
Acest îndulcitor este folosit ca înlocuitor al zahărului în băuturi carbogazoase, în guma de mestecat, dar și în multe produse dietetice.
Aspartamul este o substanță chimică de sinteză, un înlocuitor pentru zahăr, care se utilizează de cele mai multe ori în produsele alimentare cu un conținut redus de calorii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului pentru Cercerări Alimentare: „Îl găsim în sucurile light, în produse de patiserie sau chiar în unele băuturi alcoolice, îl putem găsi în produse din legume fructe cu îndulcitori, în prăjituri. Niciunul dintre îndulcitorii de sinteză nu este foarte sigur pentru consum”.
Conform agenției Reuters, care invocă două surse, luna viitoare, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului divizia de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății va publica un studiu privind aspartamul. Îndulcitorul va fi trecut la categoria posibil cancerigen, celelalte categorii fiind probabil cancerigen și cancerigen.
În cercetare sunt trecute 1.300 de studii referitoare la aspartam.
Prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog: „Trebuie subliniat că nu face referire la cantitatea de aspartam, care ar putea fi considerată cu un potențial carginogen în cazul consumului uman. Aspartamul la care se face referire este un îndulcitor sintetic, care are un potențial de îndulcire de 200 de ori mai mare decât al zahărului în condițiile unui aport foarte redus de calorii, fiind considerat un îndulcitor noncaloric”.
Unele companii au scos deja aspartamul de pe lista ingredientelor. De exemplu, un mare producător de băuturi și alimente a eliminat aspartamul din sucuri în 2015. L-a introdus înapoi un an mai târziu, ca să îl elimine din nou, în 2020. Totuși, el se găsește încă în unele produsele pentru diabetici și produse de dietă.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Aceste produse cu îndulcitori au fost fabricate pentru persoanele cu diabet. Relația dintre obezitate și îndulcitori a fost, aici, pusă sub semnul întrebării și da, îndulcitorii nu o să rezolve niciodată obezitatea la nivelul unei țări precum America și, dacă apar complicații precum diabet, este cu siguranță din cauza obezității”.
Reprezentanții asociațiilor din industria alimentară au îndoieli privind noile informații și spun că cercetarea nu este suficient de elaborată.