Succes urias pentru sistemul de telemedicina din Romania, care salveaza sute de vieti de la distanta
Sistemul de telemedicina implementat la noi acum 3 ani este preluat cu succes de tot mai multe institutii.
De doua saptamani, reteaua de asistenta medicala la distanta functioneaza si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din Bucuresti.
Pompierii au camere video montate pe casti, iar pacientul poate fi consultat virtual de doctorul coordonator. Sunt recuperate astfel minute pretioase, vitale uneori pentru viata unui om care are nevoie de ajutor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Din acest moment, paramedicii Smurd trebuie sa ajunga urgent la locul accidentului. Cateva minute mai tarziu, medicul coordonator primeste date despre victimele de pe Calea Floreasca.
Dupa ce fortele de interventie ajung la fata locului, iar situatia este grava, anunta in dispecerat, activeaza acest sistem video iar de aici medicul poate coordona mai repede interventia.
Astfel de evenimente sunt transmise in timp real, tocmai ca medicii sa-si dea seama daca situtia cat de grava este situatia. Pentru ca alertele primite la 112, sunt uneori diferite fata de realitate, in acest mod pot fi ajutati pacientii care au intr-adevar nevoie de ajutor. De exemplu, acest barbat a chemat medicii dupa ce a fost muscat de un caine si s-a plans ca ar fi ramas fara un ochi. Dar situatia era alta cand a ajuns echipajul SMURD.
"Este foarte util, putem culege informatii corecte de la fata locului, putem vedea starea pacientului, putem da indicatii si gestionam resursele", spune un medic SMURD.
Sistemul functioneaza pe toate ambulantele SMURD din Bucuresti de la inceputul lunii martie si este folosit impreuna cu pompierii in toate situatiile grave.
"Camera de luat vederi se prinde la capela si este atasata la baterie si la router care este purtat la centura//Este folosit acest sistem pentru interventiile de prim ajutor, dar si inundatii, incendii salvari de la inaltime", a declarat capitanul Amzu Ionut de la ISU Bucuresti.
Pana acum la nivel national, 40 de spitale din 19 judete alaturi de 4 penitenciare au fost conectate prin acest sistem de telemedicina.