Studiu. Ce se întâmplă în corpul celor care consumă canabis: ”Nu este inofensiv”
Proporția cazurilor de schizofrenie legate de utilizarea marijuanei a crescut în ultimii 25 de ani, potrivit unui nou studiu din Danemarca, citat de CNN.
În 1995, 2 % din diagnosticele de schizofrenie din țară erau asociate cu consumul de canabis. În 2000, a crescut la aproximativ 4 %.
Din 2010, această cifră a crescut la 8 %, a constatat studiul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Cred că este extrem de important să folosim atât studiul nostru, cât și alte studii pentru a evidenția și a sublinia faptul că consumul de canabis nu este inofensiv”, a declarat Carsten Hjorthøj, profesor asociat la Centrul de Cercetare pentru Sănătate Mentală din Copenhaga și autor al studiului publicat în jurnalul medical JAMA Psychiatry.
"Există, din păcate, dovezi care sugerează că canabisul este văzut din ce în ce mai mult ca o substanță oarecum inofensivă. Acest lucru este regretabil, deoarece vedem legături cu schizofrenia, funcția cognitivă mai slabă, tulburările consumului de substanțe etc.", a scris Hjorthøj.
Cercetările anterioare au sugerat că riscul de schizofrenie este crescut pentru persoanele care consumă regulat canabis, iar asociația este preocupată în special de consumul intens de droguri.
"Desigur, descoperirile noastre vor trebui să fie reproduse în altă parte înainte de a putea trage concluzii ferme", a continuat Hjorthøj. „Dar mă simt destul de încrezător că vom vedea modele similare în locurile în care utilizarea problematică a canabisului a crescut sau în care a crescut potența canabisului, deoarece multe studii sugerează că canabisul cu potență ridicată este probabil motorul asocierii cu schizofrenia. . "
În întreaga lume, zeci de milioane de oameni consumă canabis. Este legal pentru uz recreativ în 19 state americane și Canada. În aceste locuri și în alte locuri, este de asemenea aprobat să trateze unele afecțiuni medicale.
Schizofrenia este o tulburare mentală cronică, severă și invalidantă. Simptomele sale pot include iluzii, tulburări de gândire și halucinații. La nivel mondial, schizofrenia afectează 20 de milioane de oameni . Nu există niciun remediu, așa că medicii încearcă să gestioneze simptomele cu medicamente și terapie.
Deși un studiu a sugerat că schizofrenia este în creștere în Danemarca, în alte țări imaginea este incertă, a spus Hjorthøj.
În SUA, Institutul Național de Sănătate Mintală a declarat că este dificil să se obțină estimări exacte ale prevalenței schizofreniei, deoarece diagnosticul este complex și se suprapune cu alte tulburări.