Studiile arată că românii mănâncă sănătos, dar numărul bolnavilor crește. Care este motivul

×
Codul embed a fost copiat

Românii mănâncă, în medie, echilibrat, cel puțin în privința conținutului de factori nutritivi, adică proteine, lipide și glucide.

Un studiu al Institutului Național de Statistică, arată că proporțiile alimentare sunt doar ușor mai mici la zahăr, și puţin mai mari la grăsimi, față de recomandările studiilor de specialitate.

Vorbim însă, de o medie națională, așa că nu este de mirare că mulți fac și excese.

Așa se explică și numărul tot mai mare de îmbolnăviri, cu creșterea afecțiunilor digestive sau circulatorii, cauzate de regimul alimentar deficitar, sau de obiceiurile alimentare nesănătoase, susțin nutriționiștii.

Ca să fie sănătos, un adult are nevoie de un echilibru în consumul de factori nutritivi.

Citește și
Reduceri uriașe în magazine după Sărbători
Românii și-au umplut din nou coșurile după Sărbători. Reduceri uriașe în magazine

Studiile de specialitate arată că acest echilibru are următoarele proporţii - 13% în medie pentru proteine, 28% pentru lipide şi 60% pentru glucide.

La români, consumul mediu zilnic pe locuitor a fost foarte aproape de acest model, la caloriile provenite din proteine - 13,6%, peste medie la lipide - 30,9% şi sub medie la glucide - 55,5%.

Un organism are nevoie de energie, măsurată în calorii  şi de factori nutritivi: proteine, lipide şi glucide. De regulă glucidele şi lipidele, adică zaharurile şi grăsimile au rol în producerea energiei, iar proteinele au rol deosebit în creştere, potrivit studiului INS.

Statisticile de consum arată că dintre caloriile de origine vegetală consumate, în 2018 au crescut cele din legume, din fructe şi au scăzut cele din cereale, adică pâine şi paşte, de exemplu, precum şi cele din zahăr.

În privinţa caloriilor de origine animală, creşterea de la un an la altul se vede la carne şi uşor la lapte. În schimb avem o scădere la consumul de ouă.

Ștefan Damian, nutriționist: „Sunt modificări, e clar, sunt în direcţia bună, asta e partea care ne bucură, însă sunt mici. Adică nu cred că putem să zicem gata, se întâmplă ceva, o minune şi lucrurile să se îmbunătăţească în starea de sănătate. Ba din contră, statisticele arată că suntem tot mai bolnavi, rata obezităţii e foarte mare.”

În anul 2018, o persoană a consumat, în medie pe zi 2,3 kilograme de mâncare, e mai mult decât consumam în 2017 cu 85 grame.

Iar creşterea mai mare e la legume, aproape un kilogram 400 de grame, în timp ce la carne şi lactate creşterea este mai lentă.

Problema este modul de preparare

 

S-ar zice că mâncăm sănătos, însă modul de preparare şi calitatea produselor sunt problemă, care se poate complica în funcţie de fiecare organism şi de stilul de viaţă.

Din peste 3 mii de vizitatori ai unui site de asigurări de sănătate, jumătate au răspuns într-un sondaj online ca după părerea lor au un stil de viaţa sănătos. Dintre ei, doar 12% au spus că fac sport zilnic, iar 61% deloc.

Un sfert dintre participanţi au recunoscut că nu mănâncă fructe zilnic, iar 49% că nu au legume crude pe masa de zi cu zi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Au crescut prețurile la aproape toate alimentele. Cartofii și tigările, în topul scumpirilor
Au crescut prețurile la aproape toate alimentele. Cartofii și tigările, în topul scumpirilor

Cartofii şi ţigările s-au scumpit cel mai mult în decembrie comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, preţurile crescând cu 23,61%, respectiv cu 8,27%, iar serviciile de apă, canal şi salubritate cu 6,51%.

Românii și-au umplut din nou coșurile după Sărbători. Reduceri uriașe în magazine
Românii și-au umplut din nou coșurile după Sărbători. Reduceri uriașe în magazine

Magazinele ne ademenesc, în aceste zile, la cumparaturi, pentru că au rămas cu stocuri mari de alimente de sezon, pe cale să expire.

Câte MII DE TONE de mâncare aruncă românii la gunoi de Sărbători. Sfatul psihologilor
Câte MII DE TONE de mâncare aruncă românii la gunoi de Sărbători. Sfatul psihologilor

Deşi de aceste sărbători mulţi români au promis că vor fi cumpătaţi, puţini au şi reuşit până la capăt.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.