Studiile arată că românii mănâncă sănătos, dar numărul bolnavilor crește. Care este motivul

Ultima actualizare: 20-01-2020 21:31

Românii mănâncă, în medie, echilibrat, cel puțin în privința conținutului de factori nutritivi, adică proteine, lipide și glucide.

Un studiu al Institutului Național de Statistică, arată că proporțiile alimentare sunt doar ușor mai mici la zahăr, și puţin mai mari la grăsimi, față de recomandările studiilor de specialitate.

Vorbim însă, de o medie națională, așa că nu este de mirare că mulți fac și excese.

Așa se explică și numărul tot mai mare de îmbolnăviri, cu creșterea afecțiunilor digestive sau circulatorii, cauzate de regimul alimentar deficitar, sau de obiceiurile alimentare nesănătoase, susțin nutriționiștii.

Ca să fie sănătos, un adult are nevoie de un echilibru în consumul de factori nutritivi.

Studiile de specialitate arată că acest echilibru are următoarele proporţii - 13% în medie pentru proteine, 28% pentru lipide şi 60% pentru glucide.

La români, consumul mediu zilnic pe locuitor a fost foarte aproape de acest model, la caloriile provenite din proteine - 13,6%, peste medie la lipide - 30,9% şi sub medie la glucide - 55,5%.

Un organism are nevoie de energie, măsurată în calorii  şi de factori nutritivi: proteine, lipide şi glucide. De regulă glucidele şi lipidele, adică zaharurile şi grăsimile au rol în producerea energiei, iar proteinele au rol deosebit în creştere, potrivit studiului INS.

Statisticile de consum arată că dintre caloriile de origine vegetală consumate, în 2018 au crescut cele din legume, din fructe şi au scăzut cele din cereale, adică pâine şi paşte, de exemplu, precum şi cele din zahăr.

În privinţa caloriilor de origine animală, creşterea de la un an la altul se vede la carne şi uşor la lapte. În schimb avem o scădere la consumul de ouă.

Ștefan Damian, nutriționist: „Sunt modificări, e clar, sunt în direcţia bună, asta e partea care ne bucură, însă sunt mici. Adică nu cred că putem să zicem gata, se întâmplă ceva, o minune şi lucrurile să se îmbunătăţească în starea de sănătate. Ba din contră, statisticele arată că suntem tot mai bolnavi, rata obezităţii e foarte mare.”

În anul 2018, o persoană a consumat, în medie pe zi 2,3 kilograme de mâncare, e mai mult decât consumam în 2017 cu 85 grame.

Iar creşterea mai mare e la legume, aproape un kilogram 400 de grame, în timp ce la carne şi lactate creşterea este mai lentă.

Problema este modul de preparare

 

S-ar zice că mâncăm sănătos, însă modul de preparare şi calitatea produselor sunt problemă, care se poate complica în funcţie de fiecare organism şi de stilul de viaţă.

Din peste 3 mii de vizitatori ai unui site de asigurări de sănătate, jumătate au răspuns într-un sondaj online ca după părerea lor au un stil de viaţa sănătos. Dintre ei, doar 12% au spus că fac sport zilnic, iar 61% deloc.

Un sfert dintre participanţi au recunoscut că nu mănâncă fructe zilnic, iar 49% că nu au legume crude pe masa de zi cu zi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO