Studenți la medicină, voluntari în centre de vaccinare din Timișoara
În lipsa personalului de specialitate, unele centre de vaccinare din Timișoara au ales să lucreze cu studenții de la medicină.
Deși nu sunt plătiți pentru munca depusă, studenții se bucură și spun că experiența dobândită aici este un câștig în viitoarea lor meserie de medici.
Raisa, Luka și colegii lor sunt studenti la Universitatea de Medicina și Farmacie din Timisoara. Își impart timpul între cursuri, iar in timpul liber vin, pe ture, la centrul de vaccinare non-stop de la Spitalul Judetean și ajută cadrele medicale la triajul pacienților.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Raisa Hajos, student voluntar: „Faptul că s-au închis şcolile ne-a afectat pe toţi şi experienţa aici la spital, faptul că putem să lucrăm cot la cot cu medicii să putem să ajutăm alţi oameni ne pregăteşte pentru meseria de medic pe care o să o avem, e o experiență unică. Pot să mă obişnuiesc cu experienţa din spital, să mă obişnuiesc cu oamenii şi că pot să ajut câtuşi de puţin”.
Luka Novcici, student voluntar: „E o experienţă unică pentru mine, pentru orice student care vine aici, pentru orice coleg de-al meu. Putem să lucrăm cu oamenii, să vedem probleme lor. Avem şi cursuri online, dar avem şi la facultate. Suntem în mai multe ture şi aşa reuşim unii să mergem la facultate, alţii sunt aici, mai avem şi online”.
Medicii spun că tinerii se descurcă foarte bine şi sunt un mare ajutor pentru ei.
Simona Tămășan, coordonator al centrului de vaccinare Spitalul Judeţean Timişoara: „E nepreţuit, în primul rând, pentru energia pozitivă pe care o emana, pentru felul cum comunică cu pacienţii. Au susţinut angajaţii noştri şi cumva am învăţat fiecare unul de la celălalt. Ei au învăţat ce nu au avut în ultimele luni, şi anume contactul uman, comunicarea. Cred că a fost un stagiu practic de comunicare, extrem de valoros”.
Cei care vin să se imunizeze privesc implicarea tinerilor ca pe un ajutor nepreţuit.
Persoană la vaccinare: „Foarte bine, aşa trebuie să ne ajutăm unii pe alţii să treacă odată pademia asta, să nu mai purtăm masca, asta dacă ne vaccinam fiecare în parte. Atunci trece. Dacă nu, mergem aşa până la adânci bătrâneţi”.
De la începutul campaniei de vaccinare, la noi în ţară au fost administrare 4.575.020 de doze din cele trei seruri disponibile: Pfizer, Moderna şi Astra Zeneca.