Studiu: Vaccinul anti-COVID, eficient împotriva noilor tulpini, dar și contra unui tip de răceală comună

Dată publicare: 22-04-2021 10:33
Dată actualizare: 22-04-2021 12:28
Sursa: Johns Hopkins Medicine


vaccin

Apariția și răspândirea alertă a noilor tulpini ale SARS-CoV-2 a stârnit semne de întrebare cu privire la eficiența vaccinurilor dezvoltate până în prezent.

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine vine să ofere răspunsuri cu privire la aceste îngrijorări.

Cercetătorii prezintă dovezi că limfocitele CD4+ T (n.r. celule ale sistemului imunitar cunoscute și sub numele de ”celule T ajutătoare”) produse de persoanele care au primit un vaccin ce funcționează pe bază de ARN mesager (ARNm) recunosc, de asemenea, variantele mutante ale coronavirusului care devin rapid tipurile dominante la nivel mondial.

Acest lucru sugerează că răspunsurile celulelor T obținute sau îmbunătățite de vaccinuri ar trebui să poată controla variantele noi ale SARS-CoV-2 fără a fi nevoie să fie actualizate sau modificate. De asemenea, au descoperit că aceleași celule T ar putea oferi un anumit grad de protecție împotriva altui membru al familiei coronavirusurilor, care este responsabil pentru un tip de răceală comună.

Celulele CD4+ T asistă limfocitele B în reacția la proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului. Activate de celulele CD4+ T, limfocitele B imature devin fie celule plasmatice care produc anticorpi pentru a marca celulele infectate pentru eliminare din corp, fie celule de memorie care „amintesc” de biochimia antigenului pentru un răspuns mai rapid la infecțiile viitoare, scrie sursa citată.

Pentru a efectua studiul, cercetătorii au evaluat probe de sânge de la 30 de angajați din domeniul sănătății și donatori de sânge care nu au fost anterior testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 - atât înainte, cât și după cele două doze de vaccin. Participanții au fost 12 femei și 18 bărbați, cu vârste între 20 și 59 de ani.

Celulele T CD4 + extrase din probele de sânge au fost analizate pentru răspunsurile lor la diferite componente (fragmente de proteine ​​cunoscute sub numele de peptide) din tulpina originală SARS-CoV-2, dar și la alte trei coronavirusuri ce produc răceli comune. Dintre acestea, pentru unul, HCoV-NL63, au obținut rezultate pozitive.

Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARNm

 

Vaccinurile pe bază de ARNm oferă instrucțiuni genetice sistemului imunitar pentru a recunoaște proteina spike și a începe producția de anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici.

ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.

Vaccinurile ce funcționează pe baza acestei tehnologii sunt cele realizate de Pfizer și Moderna.

 

Sursa: Johns Hopkins Medicine, StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO