Cât de real este riscul de a face cheaguri de sânge după vaccinare. Pastila contraceptivă e mult mai riscantă

Dată publicare: 25-04-2021 11:05
Dată actualizare: 25-04-2021 11:06


S-a discutat intens, în ultimele săptămâni, despre riscurile de coagulare în cazul administrării vaccinului anti-Covid. Și o să luăm exemplul concret - serul AstraZeneca.

 

Vă spunem doar că acest risc este mult mai mic...decât în cazul utilizării pastilelor contraceptive. Explicațiile, în emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”


Avem și cifre: o persoană din 250.000 vaccinate riscă să dezvolte un asemenea efect secundar. În schimb, avem una... la o mie, în cazul medicaţiei contraceptive. Mai mult, riscul DUPĂ vaccinare este semnificativ mai mic decât după un nedorit episod de COVID.

325 de cazuri - în toată lumea - de formare de cheaguri de sânge, după utilizarea vaccinurilor anti-Covid. Asta a declarat, marţi, Agenţia Europeană a Medicamentului.

287 de cazuri după administrarea vaccinului AstraZeneca, 25 după administrarea Pfizer, 5 după administrarea vaccinului Moderna.

Peste 100 de milioane de doze au fost administrate în Europa. Aşadar - cele 325 de cazuri, la nivel mondial - sunt considerate RARE.

De ce campania de vaccinare trebuie să continue în forţă cu toate tipurile de vaccinuri aprobate? Pentru că efectul scontat presupune un timp scurt în care se adminstreză dozele, și, în plus, o vaccinare extinsă la cel puţin 70% din populaţie.

Altfel, campania nu va fi eficientă.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „Dacă virusul SARS-COV-2 rămâne mult timp în circulaţie, în mod clar că va avea mutaţii şi aceste mutaţii ajung să interfere şi cu variante de vaccin, în mod evident”

După vaccinare, riscul formării cheagurilor este infim. Dacă apare durere de cap la 4 până la 20 de zile de la vaccinare - telefonaţi medicului de familie sau telefonaţi la 112. Medicul vă dă medicamente, care vor distruge eventualele cheaguri. Riscurile dispar!

COVID generează cheaguri

 

În schimb, boala COVID-19 duce la deficit de trombocite la peste 40% din pacienții pozitivi. Pacienții cu forme severe au deficit de trombocite în 95% din cazuri. Deficitul de trombocite apare DUPĂ formarea cheagurilor.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „Când aş trece prin boală, aş avea o probabilitate mai mare de avea evenimente, inclusive cele legate de tromboze, apar relative frecvent în timpul infecţiei cu SARS-COV-2”

La pacienţii infectaţi, aceste cheaguri sunt prezente în multe organe interne. Deficitul de trombocite apare aşadar DUPĂ formarea cheagurilor.

Trombocitele sunt cele mai mici dintre celule din sânge, produse în măduva osoasă. Acestea călătoresc oriunde există vătămări ale vaselor de sânge pentru a începe procesul de reparație.

Boala COVID-19 provoacă cheaguri prin distrugerea măduvei osoase. O împiedică astfel să producă trombocite.
În al doilea rând, determină sistemul imunitar să distrugă trombocitele.
În al treilea rând, crește rata utilizării trombocitelor pentru a repara daunele din plămâni și alte organe. Dar, cel mai probail, e o combinaţie a acestor factori.

Din nou, peste 40% dintre pacienţii Covid-19 vor suferi aceste fenomene nedorite. Prin comparaţie, 325 de cazuri de formare a cheagurile de sânge după vaccinare - înseamnă un risc extrem de mic.

Mai facem o comparaţie. Cheagurile de sânge cauzate de pilula contraceptivă afectează o persoană din 1000. Pilula contraceptivă are risc MARE de a produce cheaguri. Anul trecut, 151 milioane de femei tinere şi-au asumat riscul.

Estrogenii şi progesteronul sunt substanţele pe care le produc ovarele în mod normal. Aceşti hormoni modifica membrana celulelor. Odată modificată, celulele au tendința de a se lipi unele de altele. În sarcină, este CEL MAI MARE risc de cheaguri de sânge!

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „În sarcină se produc cantităţi foarte mari din cele două categorii - şi estrogen şi progesteron, au caracteristici din hipercoagulare. Prin definiţie duc la producerea de cheaguri, de trombi. Sarcina este o producătoare foarte mare de estrogen şi progesteron, deci e ea însăşi. Riscul de a face cheaguri este mai mare la o gravidă decât după vaccinarea anti –COVID! Nu înseamnă că nu mai trebuie să naştem pt că ne este teamă de acest efect de cheaguri.”

În acest an, în lume, au fost înregistrate peste 40 de milioane de naşteri. Toate gravidele au fost în risc de a face cheaguri de sânge determinate de sarcină.