Cat de sanatoase sunt legumele "ecologice" pe care le cumparam din piata. Avertismentul dat de OPC
"Produsele noastre sunt 100% ecologice, fara chimicale." Aceste vorbe le auzim in toate pietele din Romania, insa nimeni nu putea pana acum sa demonstreze contrariul.
Inspectorii sanitari s-au inarmat asadar cu niste aparate, care arata pe loc daca producatorii au folosit ingrasaminte periculoase cu nitriti si nitrati, ca sa obtina fructe si legume mari si frumoase.
Aparatul arata imediat daca zarzavaturile contin sau nu nitrati si nitriti, adica daca fermierul a folosit si ingrasaminte chimice. Astfel, producatorii nu ii mai pot minti pe inspectori ori pe clienti, cand spun ca produsele lor au crescut numai cu balegar.
Dupa control, au fost si comercianti ale caror legume au trecut testul.
Aparatul inspectorilor de la DSVSA poate fi folosit la orice fel de legume si fructe. Daca arata o concentratie mare de substante periculoase, atunci marfa trebuie dusa la analize suplimentare care sa confirme rezultatul.
"Este destul de mare marja intre 2500 si 4000 de miligrame pe kilogram, dar daca sunt depasiri la acest capitol si se consuma mult poate avea consecinte nefaste asupra organismului", declara Ionel Zamfiroiu, biolog la DVS Brasov.
Din pacate, aceste dispozitive sunt foarte scumpe si de aceea sunt doar cateva in toata tara.
Inspectorii ne atrag atentia sa fim atenti in aceste zile la tot ce cumparam, de la zarzavaturi pana la carne. Daca la carne mai putem verifica si singuri e cat de proaspata, la legume nu ne putem da seama daca ele contin nitrati peste peste limita acceptata.