SRI a trimis sute de avertizari privind infectiile din spitale in ultimii 5 ani. Ce informatii avea despre Hexi Pharma
Serviciul Roman de Informatii a trimis Parlamentului documente care probeaza ca, in perioada 2011 - 2016, a transmis doar legislativului 115 informari cu privire la infectiile intraspitalicesti.
Potrivit Comisiei parlamentare de Control a activitatii SRI, Serviciul Secret a comunicat problemele depistate catre Presedintele Romaniei, prim-ministru, sefii celor doua Camere ale Parlamentului, dar si ministrilor Sanatatii. Cu toate acestea, fostul presedinte Traian Basescu si Klaus Iohannis nu au confirmat acest lucru. Pe de alta parte, documentele trimise la Parlament arata ca SRI a depistat problemele nu doar la HEXI PHARMA, ci si la alte societati comerciale. Deocamdata, numele acestora sunt secrete.
Comisia parlamentara de control al Serviciului Roman de Informatii a precizat ca SRI a transmis in total 503 informari despre infectiile spitalicesti si 6 despre calitatea dezinfectatilor Hexi Pharma. Patru dintre acestea au fost transmise inainte izbucnirea scandalului, alte doua fiind transmise ulterior autoritatilor centrale, potrivit news.ro.
Controlul comisiei parlamentare a vizat activitatea SRI in perioada 2011-2016. ”In intervalul mentionat, SRI a pus la dispozitia factorilor de decizie de la nivel central – presedintilor Romaniei, prim-ministrilor, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ministrilor Sanatatii, altor ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale - 115 documente de informare vizand infectiile intraspitalicesti sau care abordeaza si subiectul infectiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefectilor si presedintilor de consilii judetene din majoritatea judetelor tarii - 388 de documente de informare vizand acest subiect”, se arata intr-un comunicat al Comisiei parlamentare de control al SRI.
Unele informari erau legate de activitatea unor companii, inclusiv ale Hexi Pharma. ”SRI a transmis organelor de aplicare a legii un numar de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni”, precizeaza comisia. Indiciile obtinute de catre SRI se refereau favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale, nerespectarea de catre firma a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor, vicierea procesului de atribuire a contractelor etc.
In ce priveste calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor din spitale, inclusiv a celor Hexi Pharma, patru au fost remise presedintilor consiliilor judetene Cluj si Valcea, prefectului judetului Cluj si ministrului Sanatatii. ”Ulterior mediatizarii acestui subiect, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central”, se spune in comunicat.
Totodata a fost verificata si o eventuala legatura intre SRI si Hexi Pharma. ”SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. In intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare. Relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat”, se afirma in comunicatul comisiei parlamentare de control.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, Parchet, Parlament, datorii, SRI, patron, institutii, analize, insolventa, dezinfectanti, Hexi Pharma, Dan Condrea, diluati,
Dată publicare:
18-05-2016 19:08