Spitalul Municipal Bucureşti: achiziţii la preţuri duble, saloane renovate, dar nefolosite
Aparatură medicală cumpărată cu preţuri duble şi săli de operaţii renovate, dar nefolosite, iată ce au găsit reprezentanţii corpului de control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Municipal Bucureşti.
După ce zeci de angajaţi ai instituţiei au protestat, nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de mizeria din saloane, ministrul Sănătăţii a început verificările. Există suspiciunea că responsabilii ar fi cheltuit milioane de euro fără să ţină cont de nevoile spitalului.
Un aparat cu rezonanţă magnetică pentru pentru analize imagistice a fost cumpărat de spitalul Universitar Bucureşti în anul 2013. Surse din Ministerul Sănătăţii spun că s-au plătit 2 milioane de euro, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, alte unităţi sanitare ar fi achiziţionat aparate similare cu jumătate din sumă. Culmea este că uneori aparatul RMN nu funcţionează.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Au fost perioade când nu a mers, am trimis bolnavii la alte spitale. Vine firma de service, dar nu repară pentru că se tărăgănează cu banii', declară un angajat.
Spitalul judeţean din Cluj, de pildă, a cumpărat acum 2 ani un aparat RMN performant, dar mai ieftin decât cel de la spitalul municipal. A costat în jur de un milion de euro, în acest preţ fiind inclus achiziţia aparatului, accesoriilor, amenajarea spaţiului în care se afla echipamentul şi o garanţie pe zece ani.
În 2013, directorul Spitalului Municipal era medicul Cătălin Carstoiu. Contactat telefonic, acesta nu a dorit să comenteze situaţia. Mai multe cheltuieli ale unităţii sanitare făcute în perioada când el conducea instituţia sunt verificate.
Surse din cadrul ministerului spun că pentru renovarea a 11 săli de operaţie şi a unui corp din clădire, fără paturi şi aparatură, s-au cheltuit în 2013 şi 2014 peste 5 milioane de euro, bani care au provenit în mare parte de la bugetul de stat. Culmea este că nici acum sălile de operaţie nu sunt functionale.
Pe lista cheltuielilor se adăugă şi 10 filtre de dializă hepatică, cumpărate cu zeci de mii de euro bucată. Unele au expirat pentru că nu au fost folosite iar surse medicale susţin că au fost cumpărate cu mult peste necesarul spitalului. Controlul de la ministerul Sănătăţii continuă şi zilele viitoare. Ministrul Sorina Pintea, a anunţat că rezultatul va fi făcut public.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, spital, mizerie, achizitii, renovare, an universitar, aparate,
Dată publicare:
24-08-2018 18:25