Nereguli descoperite la Deva de noua conducere militară. Ce s-a întâmplat după ce a preluat armata controlul

×
Codul embed a fost copiat

Ultima soluţie - armata! După Suceava, şi pentru spitalul din Deva s-a apelat, în extremis, la medicii militari trimişi să facă ordine în focarul de infecţie din unitatea medicală.

Protocoalele nerespectate, orgoliile, incompetenţa, dar şi lipsa echipamentelor, toate au dus la acest dezastru, peste 116 bolnavi deja, atât pacienţi, cât şi cadre medicale.

Militarii au început dezinfecţia unităţii sanitare şi s-au stabilit noi proceduri stricte privind traseul bolnavilor. ''Regulile trebuie respectate întocmai, dacă vrem să facem față acestei pandemii'', o spune şi ministrul sănătăţii Nelu Tătaru.

De două zile, medicii militari care au venit la cârma spitalului din Deva încearcă să repare dezastrul pe care l-au găsit aici. În unitatea sanitară nu existau circuite şi nici protocoale, aşa că nu este de mirare că a devenit repede un focar de infecţie.

Vasilică Potecă, prefectul judeţului Hunedoara: "Lucrurile au fost încălcate grav, lucru pe care îl spune şi comandantul militar. Deci la această dată comandantul militar face, să zic, pregătirea şi explică cum trebuie să ne echipăm, să ne dezechipăm, ce circuite urmează să avem, de exemplu a instituit ca regulă două intrări: o intrare, pe o parte să intre maşinile de tonaj şi maşinile de aprovizionare, şi pe ce parte să iasă aceste maşini. Ce covoare şi ce substanţe trebuie să aibă impregnate în ele pentru a face dezinfecţia".

Citește și
ambulanta
O doctoriță a ajuns la izolare după ce a fost scuipată de o pacientă cu Covid-19 ”în sevraj”

Conducerea militară a spitalului a impus deja o organizare strictă, de la care nimeni nu se abate.

Vasilică Potecă, prefectul judeţului Hunedoara: "Ei nu fac rabat de la anumite circuite, de la anumite etape pe care avem tendinţa să le sărim. NU! Nu sar nicio etapă şi construiesc la această oră spitalul în direcţia Covidului aşa cum e normal, nu cum uneori avem noi tendinţa din obiceiurile noastre''

Peste 100 de persoane infectate

 

Problemele în spitalul judeţean din Deva au apărut încă de la sfârşitul lunii trecute. 5 medici şi 13 pacienţi au fost diagnosticaţi pozitiv cu noul virus pe 29 martie. Atunci Direcţia de Sănătate Publică a decis că unitatea sanitară să intre în carantină. Aproape 200 de oameni, cadre medicale şi bolnavi, au rămas înăuntru. Managerul de la acea vreme a fost suspendat din funcţie, iar între timp, numărul celor infectaţi acolo a trecut de 100. 22 sunt angajaţi ai spitalului.

În urmă cu 2 zile, conducerea interimară - managerul şi directorul medical, au demisionat. În tot acest timp, între cei care trebuiau să dirijeze lucrurile şi personalul medical au fost divergenţe.

Medicii acuza faptul că deşi spitalul era în carantină, s-au făcut internări pentru pacienţii cu COVID 19 şi că personalul nu a primit echipamente de protecţie.

Reporter: Managementul spitalului a luat în calcul aceste doleanţe ale dvs? Că nu aveţi echipamente? Că nu aveţi...
Bianca Glodean, medic Spitalul Judeţean din Deva: Nu, nici cel vechi, nici cel nou, speram acum că cu acest management militar lucrurile să fie mai bune. Oamenii sunt debusolaţi, descumpăniţi, sunt foarte obosiţi, aşteaptă şi ei ca acum să fie mai bine şi să reluăm lupta cu coronavirusul de data asta, în nişte condiţii mai umane şi pentru noi.

Ce reguli trebuie respectate

 

Iar spitalul din Deva a devenit a doua unitate sanitară, după Suceava, care are conducere militară.

Într-un management civil exista tendinţa ca anumite amănunte, de multe ori foarte importante, să fie lăsate deoparte - pe modelul merge şi aşa.

Acest lucru nu e întâmpla într-un spital militar, acolo unde există ierarhii stricte. Protocoalele şi procedurile sunt elaborate de experţi şi apoi discutate în consiliul medical. După ce sunt acceptate de toată organizaţia sunt puse în practică şi nimeni nu se abate de la ele.

Dacă se întâmpla acest lucru se aplică imediat sancţiuni.

Mai mult, dacă luăm de pildă exemplul situaţiei de criză COVID 19, în spitalele militare s-au comasat secţii pentru a se face loc pentru pacienţii infectaţi cu noul virus. Nimeni nu a avut de comentat şi nimeni nu pus colegului beţe în roate. Într-un spital civil, astfel de divergenţe sunt destul de des întâlnite. Aşa se ajunge la situaţii precum cele de la Deva şi Suceava

În prezent, în spitalul din Deva, aflat în carantină, sunt 105 pacienţi şi 180 de cadre medicale. 85 de pacienţi şi 31 de angajaţi sunt pozitivi COVID 19. Azi, 6 persoane declarate vindecate, au fost externate.

 

Citește și...
Peste 100 de angajați ai Spitalului din Deva sunt blocați în clădire de 10 zile
Peste 100 de angajați ai Spitalului din Deva sunt blocați în clădire de 10 zile

Dupa Suceava, și Spitalul Județean din Deva este de miercuri sub comandă militară. Ofițeri din Galați au venit pregătiți să pună ordine în haosul lăsat de decidenții locali.

O doctoriță a ajuns la izolare după ce a fost scuipată de o pacientă cu Covid-19 ”în sevraj”
O doctoriță a ajuns la izolare după ce a fost scuipată de o pacientă cu Covid-19 ”în sevraj”

O doctoriță din Deva care a ajuns la izolare după ce a fost scuipată de către ”o pacientă în sevraj” i-a transmis ministrului Sănătății Nelu Tătaru o scrisoare deschisă în care prezintă ”îngrijorările colegilor săi” de la Spitalul Județean Deva.

Recomandări
Iohannis, despre aderarea la Schengen: „Dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi”
Iohannis, despre aderarea la Schengen: „Dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe între toate statele, precizând că toate formatele care aduc ţările împreună, inclusiv Schengen, trebuie finalizate.

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului
Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2022 au fost anunțați vineri la Oslo, Norvegia. În total, 343 de nominalizaţi – 251 de persoane şi 92 de organizaţii – au concurat pentru premiu în acest an, potrivit Institutului Nobel.

Paul Angelescu prezintă starea deplorabilă a portului Constanța, duminică la „România, te iubesc!”
Paul Angelescu prezintă starea deplorabilă a portului Constanța, duminică la „România, te iubesc!”

Duminică, România, te iubesc! ajunge în portul Constanța, devenit un punct strategic la nivel mondial după începerea invaziei Ucrainei.