Reteaua clanului Sgarcitu lasa un oras intreg fara oncologi. Situatie dramatica pentru bolnavii de cancer
Situatie incredibila, in Braila. Dupa ce procurorii au scos la iveala existenta unei grupari care deconta retete false cu medicamente pentru bolnavii de cancer, in Spitalul Judetean din oras au mai ramas doar 2 oncologi.
Ceilalti au fost retinuti. Drept urmare, suferinzii, si asa chinuiti, au asteptat ore in sir, pe holuri.
Acesti oameni care se lupta oricum in fiecare zi pentru viata au primit o lovitura si din partea unor indivizi care au cautat sa se imbogateasca de pe urma suferintei lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O singura pastila pentru tratarea anumitor forme de cancer costa si 3.000 de lei, iar o reteta pentru o luna de tratament poate sa ajunga la cateva zeci de mii de lei. Pentru ca sunt atat de scumpe, statul le deconteaza. Tocmai pe acesti bani au pus ochii si cei din clanul Sgarcitu de la Braila.
Suspectii ar fi reusit sa fure peste 9 milioane de lei. Trist este ca in reteaua clanului Sgarcitu au fost racolati si medici care au jurat sa isi faca meseria in folosul bolanvilor.
Comisar-sef Daniel Bratu, DICE: "In urma activitatii au fost retinute 13 persoane, iar 5 au fost puse sub control judiciar. Cu ocazia perchizitiilor a fost gasita suma de 55 de mii de euro indisponibilizata in vederea recuperarii prejudiciului."
La Spitalul Judetean din Braila s-a resimtit imediat lipsa medicilor. Membrii Colegiului Director al spitalului s-au intrunit marti dimineata in regim de urgenta, pentru a incerca sa rezolve situatia aparuta in sectia de oncologie, pentru ca doi dintre cei patru medici care lucreaza acolo au fost retinuti de procurorii DIICOT.
Conducerea spitalului neaga problemele aparute, chiar daca si Ministerul Sanatatii si-a anuntat sprijinul.
Doctor Dragos Voicu, manager general interimar Spitalul de Urgenta Braila: "Erau 4 inainte, acum sunt 3, si mai sunt si concedii, nu e o situatie deosebita."
Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii: "Ca in orice situatie de acest gen, Ministerul Sanatatii va sprijini autoritatile locale in identificarea a noi medici care pot fi transferati la spitalul judetean, pentru a prelua activitatea astfel incat pacientii sa nu ramana fara tratament."
Procurorii si politstii au stabilit ca gruparea lui Sgarcitu emitea retete pe numele unor oameni care nu aveau nevoie de tratament. Farmaciile parafau documentul ca fiind folosit. Iar dosarul ajungea la casa de asigurari de sanatate care platea tratamentul. Medicamentele nu existau, dupa cum nu existau pacienti cu probleme reale. Multi dintre cei pe numele carora au fost emise retetele au murit dupa maximum o luna.
Pacient: "Pacientii au fost multi, au plecat baietii, nu stiu de ce, doctorii - care n-au mai venit. Si a fost o problema, oricum. A fost lume multa. Lumea s-a agitat ca de ce au plecat."
Conducerea Spitalului spune ca la un control al Curtii de Conturi, in urma cu trei ani, au avut indicii ca cei doi medici nu sunt curati, dar pentru ca spitalul nu a fost afectat in mod direct, au lasat organele abilitate sa se ocupe de problema.