Cum umileste sistemul medical din Romania o femeie supraponderala din cauza unei tumori: "Nu ma credeau ca nu mananc mult"
Sistemul sanitar romanesc isi dovedeste neputinta, in special in situatiile delicate. Este si cazul unei femei care cantareste 183 de kilograme.
Din aceasta cauza, ea a fost plimbata prin mai multe spitale, pana sa fie diagnosticata.
Intr-un final, a ajuns la "Institutul Fundeni", unde exista aparate tomograf, in care incap supraponderalii, dar si mese chirurgicale, care nu se rup sub greutati foarte mari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Este vioaie, nu e tintuita la pat si se ajuta cu un baston. Povesteste ca, pana acum 5 ani, se plimba cu bicicleta fara sa-si arate cele 183 de kilograme.
Reghina Munlroth, pacienta: "Cand m-am internat prima data si le-am zis la arsi ca ma dau pe bicicleta au ras...au zis cum te tine bicicleta? Ne crede ca mancam un bou odata, nu ne crede ca nu mancam mult, dar sunt si oameni din astia."
Adevaratale sale probleme au aparut anul trecut cand, in urma unui test Babes Papanicolau, a aflat ca are o tumoare. Din acel moment, a avut nevoie de un an de zile pana sa fie programata pentru operatie. Toti medicii o refuzau din motive tehnice.
Reghina Munlroth, pacienta: "Ca mesele lor de operatie nu tin mai mult de 120 kg si nu opereaza. Am colindat Timisoara la spitale, in Ungaria."
Din cauza greutatii, n-a putut face nici radioterapie, pentru ca masa acestui aparat suporta doar 120 de kilograme. In cele din urma, a ajuns la institutul Fundeni unde a facut o tomografie si urmeaza sa fie ajutata.
Reghina Munlroth, pacienta: "Tomograful tine 190 de kilograme, au venit cu cantarul, au vrut sa stie cat am, ca profesorul a zis ca nu vrea sa strice masa de la tomograf."
Cazul pacientei, deloc amuzant, ridica o problema serioasa. Doar in cateva spitale mari din tara, exista echipamente si ustensile pentru astfel de suferinzi.
Doctor Radu Niculescu, medic al Spitalului Fundeni: "Din fericire, exista posibilitatea efectuarii unor operatii la pacientii peste 150 de kg , s-ar putea sa fie unele dificultati privind pozitionarea bolnavului."
In viitoarele achizitii de echipamente medicale, Ministerul Sanatatii trebuie sa ia in calcul faptul ca romanii sunt tot mai "grei". Ultima statistica ne plaseaza pe locul trei în Europa, cu 50% din populatie persoane supraponderale si 25% obeze.
De altfel, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii atrag atentia ca, in ultimii ani, obezitatea s-a extins ca o epidemie in toata lumea.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, boala, medic, supraponderali, tumoare,
Dată publicare:
21-09-2015 22:56