Spitalul Bagdasar Arseni, redeschis. Cum arata rezervele de lux rezistente la un seism de 8 grade
Spitalul ''Bagdasar Arseni'', reabilitat si consolidat ca sa reziste si unui cutremur de 8 pe Richter, a fost redeschis dupa multe scandaluri.
Cu paturi lipite, fara intimitate si inghesuiti cate 16 intr-un salon. Timp de 7 ani asa au fost tratati in cel mai mare spital de neurochirurgie din tara, pacientii operati pe creier sau la coloana vertebrala.
Unitatea are un sistem anti-suicid, la toate geamurile sectiilor au fost montate in exterior bare metalice iar pe holuri se aude muzica ambientala.
Toate sectiile sunt pe culori la fel si usile: albastru pentru saloane, rosu pentru Cabinetele medicilor si gri pentru spatii administrative si toalete.
In spital exista si 40 rezerve de lux, dintre care 10 sunt tip apartament, cu doua camere, unde pacientul primeste prosoape, pijamale si vesela.
Pentru bolnavii care doresc servicii in regim de hotel, cazarea intr-o rezerva costa intre 200 si 400 de lei. La asta se adauga inca 100 de lei pentru rudele care vor sa stea alaturi de pacient.
Timp de 6 ani, institutia a fost in reparatii si inca un an a fost irosit, deoarece nu s-au gasit bani pentru mobililer.
Partea buna este ca de acum incolo pacientii vor fi tratati in rezerve in care s-au investit chiar si 10 mii de euro.
"In medie pe o rezerva s-au investit 10 mii de euro, pe care ii amortizam intr-un an de zile, scoatem 1 miliard", spune Anca Buliman, manager spitalul Bagdasar Arseni.
O noptiera cu frigider a costat 9600 de lei, un fotoliu 8500 de lei, o canapea de odihna 5200 de lei, iar un dulap pentru haine cu doua usi 8700 de lei.
In total, inclusiv pentru aparatura, Ministerul Sanatatii a virat 3 milioane de euro.
Spitalul de neurochirurgie Bagdasar Arseni a intrat in reparatii capitale in 2006.
Consolidarea a costat 20 milioane de euro. 4 milioane au fost imprumute de la Banca Mondiala.