Spitalele din România, păgubite de pacienții fără asigurare pe care i-au tratat

28-01-2018 18:06

Spitalele din România se confruntă cu o criză. Dincolo de problemele de management şi de subfinantare, sunt înglodate şi în datorii de zeci de mii de euro, în urma unor servicii medicale nerecuperate.

De multe ori, cei de la care trebuie luaţi banii înapoi sunt ori săraci lipiţi pământului - şomeri ori zilieri fără locuinţă- , ori nici nu mai stau în ţară şi, prin urmare, sunt de negăsit. Juriştii instituţiilor sanitare se plâng că au dosare vechi, nerezolvate chiar şi de șapte - opt ani.

Fiul unui bărbat din Dâmboviţa a fost implicat într-un scandal, acum 7 ani. A ajuns la spital şi a fost internat la ortopedie. La externare, pentru că nu a făcut niciun demers în instanţă împotriva celor care l-au rănit, a primit vestea că are de achitat aproape 2.000 de lei. Nici până în ziua de azi nu a dat însă vreun ban, iar între timp a plecat în Italia. Autorităţile nu au cum să facă executarea silită.

Gheorghe Enea, tatăl pacientului datornic:Nu are niciun venit.”
Reporter: „Nu lucra?”
Gheorghe Enea: „A fost dat afară, cu şomajul. Nu a găsit de muncă. ”
Reporter: „Are vreo casă pe numele lui?”
Gheorghe Enea: „Nu. N-are nimic.”
Reporter: „Daca e să îl execute, au ce să îi execute?”
Gheorghe Enea: „Ce? Să mă ia pe mine!"

La Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte 700 de astfel de dosare aşteaptă pe rolul instanţelor, iar zilnic vin noi cazuri. Numai pentru ultimii trei ani, unitatea medicală are de de recuperat aproape 500.000 de euro.

Cristina Sima, Spitalul Judeţean Târgovişte: „Avem de recuperat debite în urma accidentelor rutiere, a agresiunilor şi, mai nou, pentru autoaccidentări. Aceşti bani se recuperează de la autorul faptei ilicite, pentru că nu sunt suportate de către Casele de Asigurări de Sănătate. Este foarte greu, procesele durează ani. Am avut accident rutier din 2010 şi sentinţa s-a dat în 2017. De cele mai multe, ori autorul este necunoscut, nu ai pe cine să tragi la răspundere. Paguba rămâne a spitalului."

La Craiova, juriştii Spitalului Judeţean încearcă să recupereze aproape 10 milioane de lei, adica peste două milioane de euro, din astfel de cazuri. Cum este cazul unei femei, victimă a unui accident de circulaţie.

Pacientă: „Un băiat, când era pe prima bandă, când pe a doua. Şi iar se baga, pe urmă ne-a făcut zob.”

Andra Prejbeanu, Spitalul de Urgenţă Craiova:Se fac adrese către parchete şi poliţie pentru comunicarea dosarelor penale, se fac înştiinţări către pacienţi, cerere de chemare în judecată."

Pentru a le fi mai uşor să identifice persoana sau instituţia împotriva căreia trebuie să se constituie parte civilă, directorii spitalelor au impus şi completarea unor formulare în care să fie menţionate informaţii despre producerea agresiunii sau a accidentului.


VIDEO PROTVPLUS.RO