Autoritățile, indiferente. Doi oameni au murit în timp ce așteptau să li se aprobe transplantul de plămâni

18-01-2018 18:26

Autoritățile din sănătate se joacă din nou cu viețile bolnavilor, în special cu ale celor care au nevoie de transplant pulmonar. 

La spitalul Sfânta Maria, singurul centru din țară acreditat, nu s-a făcut nicio astfel de intervenție chirurgicală, chiar dacă în urmă cu 10 luni ministrul făcea promisiuni.

Între timp, cel puțin 2 oameni au murit așteptând.

Centrul de transplant pulmonar de la spitalul Sfânta Maria a fost acreditat acum 3 ani. În martie 2017 ministrul Sănătățîi a semnat și finanțarea.

Câteva luni mai târziu au fost cumpărate substanțele care lipseau, iar chirurgul Igor Tudorache a obținut din nou avizul de liberă practică și poate opera în România.

Alte luni au trecut și niciunul dintre pacienții care au nevoie de transplant pulmonar nu a fost operat.

Primăria Capitalei nu ne-a dat voie să filmăm în unitatea sanitară pe care o administrează. Ne-a comunicat însă că nu au avut astfel de intervenții chirurgicale, pentru că nu au existat plămâni sănătoși pe care să ii transplanteze.

În luna ianuarie ar fi fost 3 situații de donare de organe, de la spitalele Elias, Universitar și Floreasca, însă plămânii nu au fost recoltați pentru că, spun ei, erau însămânțați cu microbi.

Alți donatori, în România nu au fost gășiți, iar medicii spun că numărul lor a scăzut de la un an la altul. 4 pacienți au murit așteptând un transplant.

În prezent, pe lista de așteptare sunt 4 pacienți și alți 3 sunt în investigații medicale pentru a fi incluși pe aceeași listă. Iar Agenția Națională de Transplant spune că numărul celor care au nevoie de o astfel de operație este mult mai mare.

Ca să avem acces la mai multe organe care să poată fi transplantate, ar trebui să fim membri într-un organism în care țările se obligă să se ajute reciproc. Unul ar fi Eurotransplant, cu care avem deja un acord.

Cu toate acestea, reprezentantul Agenției Naționale de Transplanst spune că România analizează. Adică se gândește de ani de zile dacă să între sau nu în Eurotransplant. Spune că ar fi piedici birocratice și unele legate de transparența sistemului.

Radu Deac, director executiv ANT: ”Noi milităm pentru transplantul în țară, pentru a da accesibilitate mult mai multor pacienți.”

Temerea reprezentanților Agenției Naționale de Transplant este că o dată intrată în Eurotransplant, România nu ar mai avea control asupra organelor pe care le recoltează. Că vom trimite în Occident ficat sau plămân, în defavoarea pacienților români.

Vlad Voiculescu: ''Nu e adevărat. Regulile Eurotransplant spun că poți trimite în afară organele pe care nu le poți transplanta la ține în țară. Doar că trebuie să avem un sistem trasnparent de care să nu mai profite unul și altul''.

Eurotransplant este cea mai mare dintre cele 3 rețele europene de coordonare a transplantului. Fiecare stat european este inclus într-una. În România autorităţile se mai gândesc, iar în acest timp pacienţii suferă îngrozitor şi în cele din urmă se sting.


VIDEO PROTVPLUS.RO