Specialistii din Franta sustin ca implantul mamar poate duce la o forma rara de cancer. Care este explicatia
Semne de ingrijorare privind implanturile cu silicon. Specialistii Institutului National al Cancerului din Franta sustin ca o forma neobisnuita de cancer este asociata cu implantul mamar.
Este vorba despre un cancer limfatic care poate aparea, potrivit francezilor, dupa 10-15 ani de la implant. In intreaga lume, in ultimii 3 ani, au fost diagnosticate 173 de asemenea cazuri.
Expertii Institutului National al cancerului din Franta sustin ca au stabilit o legatura directa intre implantul mamar si o forma de cancer al sistemului limfatic. Numit limfom anaplazic cu celule mari, acesta a fost pus, in Franta, pe seama a 18 imbolnaviri.
La nivel mondial, in ultimii 3 ani, au fost depistate 173 de cazuri. Toate femeile descoperite cu tumori maligne aveau implanturi mamare. Iar medicii francezi sustin ca:
"Exista o legatura indubitabila stabilita intre aparitia acestei patologii si existenta unui implant mamar."
"E vorba de factori multipli, poate avea o componenta genetica, dar si o infectie "tacuta", pot duce la acest limfom, care poate evolua foarte lent, in 20-30 de ani, ori fuminant, in cateva luni", a spus Richard Abs, chirurg estetician.
Potrivit francezilor, astfel de tumori rare se pot localiza in jurul tesutului cicatricial - numit capsula, care inconjoara implantul.
Problemele pot aparea la femeile care dezvolta mai intai o infectie in jurul protezei. Atunci cand sanul se inflameaza, e necesara scoaterea implantului. Acela e momentul in care se impun si alte analize specifice care sa confirme ori sa infirme un cancer limfatic.
"Pacientii trebuie sa fie informati de catre medic ca exista o sansa la un milion sa se faca aceasta afectiune", a spus medicul chirurg Toma Mugea.
Si in Romania se fac, an de an, mii de operatii cu implanturi mamare. "Din ce stiu eu n-a aparut la nicio pacienta", a spus Radu Ionescu, Spitalul Chirurgie Plastica.
Doctorii spun ca femeile nu trebuie alertate, ci doar informate. Nici autoritatile franceze nu le sfatuiesc sa renunte la implanturi. Cu atat mai mult cu cat acest tip de cancer, extrem de rar, e diagnosticat la 2 cazuri din 100 de mii de femei care au proteze mamare.