Șpaga, boala pe care spitalele românești nu o pot trata. Cât mai lasă pacienții în plic
Spaga în spitalele din România pare a fi un fenomen fără soluţie. După 10 luni de la creşterea semnificativă a salariilor în Sănătate, mulţi dintre doctori şi asistente încă au buzunarele larg deschise când vine vorba de a lua banii de la pacienţi.
Sunt situaţii de-a dreptul revoltătoare când bolnavul nu este băgat în sala de operaţie dacă nu-şi achită aşa-zisa datorie către personalul medical. Ministrul Sănătăţii se gândeşte la un plan de măsuri prin care să elimine „plicul'' din spitale.
Pacient, cu camera ascunsă: „Am dat 300 de lei la doctor..."
Discuția a avut loc într un spital din Capitală, când cei doi pacienţi așteptau să intre la consult. Astfel de conversații au loc, spun oamenii, în multe saloane sau în fața cabinetelor medical. Deși salariile au crescut semnificativ încă din martie 2017, unii medici și cele mai multe dintre asistente nu au renunțat la „plic" sau atenţii. Grav este că uneori condiționează actul medical.
Pacient, cu camera ascunsă: „Mi-a zis să dau 200 la anestezist și 500 la chirurg pentru operație de hernie. Infirmiera 10-20 de lei pentru orice."
Și asta în condițiile în care un doctor încasează acum și 25.000 de lei pe lună, iar salariul net al unei asistente medicale ajunge şi la 6-7000 şi chiar mai mult în funcţie de specialitate, vechime şi numărul de gărzi.
Unii cer fără ruşine și nu tratează bolnavul înainte să primească banii, alții dau de înțeles că trebuie să îşi primească plicul.
Liderii sindicatelor din Sănătate s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii, nemulţumiţi de faptul că sporurile de anul acesta vor fi îngheţate la nivelul salariului de anul. Asta înseamnă că majorările pe care le vor primi vor fi mai mici decât se aşteptau. Nu au însă o soluție pentru șpăgile cerute atât de des de colegii lor.
Sindicalist Solidaritatea: „Condamnăm și noi, dar nu ne cereți nouă, noi suntem apărătorii lor. Sunt alte instituții."
Leonard Bărăscu, președinte Sanitas România: „Nu suntem de acord cu asta..."
Ministrul Sănătăţii spune că șpaga în spitale trebuie să dispară.
Sorina Pintea: „Este încă un fenomen extins, ne gândim la un plan de măsuri..."
Autoritățile din sănătate condamnă practica atențiilor către personalul din spitale și îi îndeamnă pe oameni ca atunci când li se cer bani să sune la nr de tel 0.800.806.806 - hot-line anticorupție lansat încă din 2016.
Conform unor statistici 33% din români dau șpaga din obișnuință, iar 27% pentru că, spun ei, li se cere.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, șpagă, salarii medici, asistenta,
Dată publicare:
08-01-2019 18:14