Haos în spitale de sărbători, din lipsă de personal. Ar putea fi chemați medici din afară


Ultimul update: Luni 07 Ianuarie 2019 20:03
Data publicarii: Luni 07 Ianuarie 2019 18:50
Categorie: Stiri Sanatate

Perioada sărbătorilor a fost un nou test, imposibil de trecut de sistemul nostru sănătate. Mulţi doctori şi-au luat concediu, aşa că în unele spitale, gărzile au rămas neacoperite.

Din această cauză, celelalte unităţi sanitare au fost asaltate de pacienţi, sau bolnavi în stare gravă au fost puşi pe linia de aşteptare. Este şi cazul unui băieţel născut la Cluj cu o malformaţie cardiacă. În ţară, doar doi chirurgi îl pot opera şi ambii erau plecaţi. Abia luni copilul a fost consultat şi diagnosticat.

Ştefan s-a născut pe 2 ianuarie iar părinţii lui au aflat atunci că are o gravă problemă cardiacă, dar şi că în toată România doar doi doctori îl pot opera, unul din Cluj, altul din Târgu Mureş. Din păcate amândoi erau în acel moment vacanţă.

Marius Zoltan, tatăl copilului: "Astăzi, copilul nostru a fost examinat de medicii specialişti care au venit pentru el din concediu şi cu ajutorul Ministerului Sănătăţii. Dar lucrurile sunt mai complicate''.

Adrian Molnar: "S-a constatat că suferă de o malformaţie mult mai gravă va avea nevoie de 3 operaţii este posibil ca prima să aibă loc mai devreme în următoarele zile, medicul Chira a venit din concediu şi este dispus să vină să îl opereze săptămâna acesta."

O altă variantă ar fi ca băieţelul să fie operat într-o clinică privată din Sibiu, unde medici români şi englezi fac, programat, astfel de intervenţii.

Lipsa chirugilor cardiaci pentru copii reprezintă o problemă la nivel naţional. În capitală, numai la spitalul Marie Curie vin în fiecare lună doctori din Italia, în urma unui parteneriat încheiat cu Ministerul Sănătăţii.

Emanuel Ungureanu vicepreședintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor: "Am făcut un apel public şi medicii s-au mobilizat. Noi, în România, avem o problemă pe chirurgie pediatrică. S-au scos doar şapte locuri şi avem un minus pe acest segment''.

Există însă o explicaţie.

Dr. Alin Niculescu: ''Cei care au interes în această zonă de malformaţii cardice vin să se formeze şi au nevoie chiar şi de 10 ani ca poată să facă întreaga patologie. E o criză de specialişti... nu e vorba doar de chirurg, ai nevoie și de perfuzioniști''.

Sistemul de sănătate se confruntă însă cu o lipsă de personal în toate specialităţile lucru resimţit din plin în perioada sărbătorilor, când medicii şi-au luat vacanţă.

Bolnavii au stat cu orele în sălile de aşteptare ale unităţilor de primiri urgenţe sau au fost trimişi către alte spitale pentru că s-au sistat operaţiile.

Conform legislaţiei, rezidenţii pot asigura gărzi doar sub supravegherea unui medic specialsit sau primar. În secţia de terapie intensivă a spitalului Victor Babeş este un singur medic primar, iar când acesta este în concediu, bolnavii sunt trimis la Institutul Matei Balş. Aşa s-a întâmplat în perioada acestor sărbători.

Pline au fost şi camerele de gardă de la Grigore Alexandrescu, Floreasca sau Spitalul Universitar. Ministrul Sănătăţii spune însă că managerii de spital ar fi trebuit să aprobe concediile doctorilor astfel încât să nu apară astfel de probleme.

Sorina Pintea: ''Am analizat şi noi ce s-a întâmplat şi vom lua măsuri inclusiv la modul de repartizare a sumelor."

În acest moment avem nevoie de 15.000 de medici.

În premieră în România, un spital dă în judecată o pacientă, pentru un mesaj pe Facebook
În premieră în România, un spital dă în judecată o pacientă, pentru un mesaj pe Facebook
La o simplă tuse, părinții își duc copiii la urgențe. Medicii se plâng și că sunt agresivi
La o simplă tuse, părinții își duc copiii la urgențe. Medicii se plâng și că sunt agresivi
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ionuț Mărieș - MasterChef 2019

I s-a spus că nu este potrivit la niciun job, însă a decis să vină la MasterChef. Ionuț a pregătit o farfurie inedită care l-a făcut pe chef Chelaru să zică:"Ce-ai făcut măi Ionuțe? Ce-a fost în capul tău?"


06:22
Mihai Pencea și Daniel Horvat - MasterChef 2019

Daniel și Mihai au gătit niște preparate îndrăznețe și vor să demonstreze că sunt demni de bucătăria MasterChef. "Întâi și întâi, acest preparat merge cu o palincă!"


03:41
Andreea Dos Santos - MasterChef 2019

Încă un șort de aur! Andreea Dos Santos i-a încântat pe cei trei jurați cu o rețetă deosebită și a scăpat de proba eliminatorie


06:49
Jeremy Besadoux - MasterChef 2019

Se distrează la locul de muncă și vrea să se simtă bine și la MasterCheF. Cu origini din Franța, Jeremy a pregătit o farfurie mediteraneană


06:16
Giani l-a vândut pe Labuș

02:50
Daniela Lupu - MasterChef 2019

"Cofetăria înseamnă relaxare pentru mine". Cu acest principiu, Daniela i-a relaxat și pe cei trei jurați cu un desert apetisant.


06:59
Profu' face pe babysitterul

02:30
Celentano l-a făcut fericit pe Firicel

03:03
"Tu crezi că ăștia-s proști sau fac mișto de noi?"

04:45
Cel mai bogat tânăr român, Sebastian Dobrincu, se lansează în muzică. Marius Moga i-a scris prima piesă

17:44
medic
Cadrele medicale revin în țară, atrase de salariile mărite. Cât câștigă un asistent debutant
Drama prin care trec pacienții cu cancer. Tată: „E groaznic când nu ai medicamente”
România va suspenda exporturile de medicamente citostatice şi imunosupresoare
Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormim în timpul zilei. Descoperirea oamenilor de știință
Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
Reacția Sorinei Pintea după ce a vizitat Spitalul unde bolnavii erau ținuți în cuști
Boală misterioasă, legată de ţigările electronice
Boală misterioasă, legată de ţigările electronice. Chinurile prin care trec suferinzii
Statistică sumbră. Câți pacienți au murit înainte de vreme din cauza sistemului de sănătate
Soluția găsită de un spital de pediatrie din Capitală pentru a face renovări
Măsurile luate în cazul pacienţilor ţinuţi în cuşti, la Sighetu Marmaţiei
Pacienţi cu dizabilităţi, în cuşti şi legaţi de paturi la centrul din Sighetu Marmaţiei
Meseria care ar putea salva sute de vieţi de copii, dar e ignorată de statul român