Sorina Pintea a numit un nou director executiv la Agenția Națională de Transplant

04-07-2018 18:51

Radu Deac, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, a fost revocat din funcţie. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a luat această decizie, convinsă de faptul că transplantul din România are nevoie de o reorganizare urgentă.

Este un pas important în drumul către aderarea la Eurotransplant, organizaţie care le poate da o şansă la viaţă celor care au nevoie de o astfel de intervenţie chirurgicală. Dacă vrem să intrăm, însă, în această organizaţie, străinii ne cer legi clare şi transparență, lucruri care nu au fost reglementate până acum.

Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii.

Medicul Anca Mureşan este noul director al Agenţiei Naţionale de Transplant în locul proferosului Radu Deac, iar Andrei Leșan, pneumolog specialist, ocupă de astăzi funcţia de director adjunct”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Decizia vine la o zi după moartea tânărului care a încercat luni de zile să convingă autorităţile să beneficieze de un transplant de plămâni, singura lui şansă de supravieţuire. Ministrul Sănătăţii anunţase încă de la preluarea mandatului că vrea să reorganizeze Agenţia Naţională de Transplant.

"A greşit cineva şi nu cineva, ci mai mulţi. Până la urmă cred că s-a văzut. Aceste propuneri de modificare a legislaţiei nu trebuie să vină neapărat de la ministru. Ministrul are o Agenţie Naţională de Transplant'', transmitea Sorina Pintea.

Situaţia în România nu este bună. Tot mai puţine organe sunt disponibile pentru tot mai mulţi bolnavi care au nevoie de ele. La noi se face transplant de inimă, de rinichi, de ficat şi, de câteva luni, şi de plămâni. Autorităţile au răcit relaţia cu Eurotransplant, o organizaţie care reuneşte spitale din 8 ţări europne, care cooperează pentru a folosi fiecare organ recoltat pentru salvarea unor bolnavi, după ce oficialii de la Bucureşti şi-au arătat neîncrederea față de acest sistem.

Actualul ministru al Sănătăţii spune că va reforma legea privind transplantul în România şi vrea ca ţara noastră să devină membru Eurotransplant.

Atunci când intervenţiile sunt prea complicate şi nu pot avea loc la noi în ţară, bolnavii aflaţi într-o stare gravă vor fi trecuţi pe listă internaţională de aşteptare şi pot fi operaţi de urgenţă în străinătate. În schimb, ne angajăm să trimitem la Eurotransplant organele care nu pot fi transplantate la noi.

Iulia a primit în toamna lui 2016 un ficat de la Eurotransplant. Se afla în Germania când i s-a făcut rău şi în câteva zile a fost operată.

''Norocul meu a fost că eram în Germania atunci când am intrat în comă. Diagnosticul l-au aflat prietenii, familia: criză hepatică fulminantă. Am fost pusă pe mai multe liste, prin Eurotransplant mi-au găsit rapid, într-o săptămână. Dacă nu exista Eurotansplant, eu muream'', povestește Iulia Gorneanu, pacientă transplantată în Germania.

În prezent, România are doar un acord cu Eurotransplant, însă în baza acestuia nu poate obliga nicio clinică din străinătate să ne opereze bolnavii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO