Ce se va întâmpla cu cei 200.000 de euro care ar fi trebuit să îl salveze pe Călin Farcaș


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 03 Iulie 2018 18:29
Categorie: Stiri Sanatate

Calin Farcaş, tânărul care a protestat cu aparatul de oxigen lângă el pentru a-şi apăra dreptul la viaţă, s-a stins luni seară la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală.

Reuşise să strângă cei 200.000 de euro necesari transplantului de plămâni, însă prin tergiversarea actelor şi a procedurilor s-a pierdut timp preţios. Cei de la Ministerul Sănătăţii susţin că, până când România va deveni membru cu drepturi depline în Eurotransplant, se poartă negocieri cu o clinică dintr-o ţară vecină, pentru ca acolo să fie trimişi pacienţi care nu poţi fi trataţi la noi.

"Eu refuz să renunţ în a lupta pentru a-mi salva viaţa. Şi până în ultimul moment o să lupt. Nu o să cedez", spunea Călin Farcaș în 22 aprilie.

Călin s-a ţinut de cuvânt şi s-a luptat să trăiască. În ultima lui postare pe facebook, în timp ce se afla internat în Bucureşti, a scris:

"Cu greu reuşesc să mă mai ţin de la o zi la alta, să supravieţuiesc (...) nu mai am putere să mă lupt şi cu statul (...) după doi ani în care am privit moartea direct în ochi am simţit că deţin controlul, acum am început să mă simt ameninţat de ea..."

Viorica Farcaș, mama lui Călin: ”El a fost conştient până în ultima clipă. Şi zice: "Mămica, du-te, cheamă-l pe părintele să îmi citească pentru sănătate, ca eu vreau să trăiesc."

Călin Fărcaş avea 29 de ani şi suferea de o afecţiune pulmonară severă. În urmă cu doi ani, medicii au decis că are nevoie de transplant.

Denisa Tiu, prietenă: ''Era super optimist, se visa cu plămâni lui noi. Mereu spunea ''eu o să am plamni noi, o să vedeţi voi”. Ultima lui vorba a fost: ''nu mai pot, Deni.'' Atât. Era cel mai optimist om pe care l-am cunoscut.”

În tot acest timp, dosarul lui a fost plimbat între Direcţia de Sănătate Braşov şi Ministerul Sănătăţii. Iar clinica AKH din Viena nu l-a primit pentru că, spune chiar ministrul Sănătăţii, ţara noastră nu a livrat organe pentru transplant.

România a semnat doar un acord de colaborare cu Eurotransplant, dar nu este membru cu drepturi depline în această organizaţie europeană, astfel încât pacienţii să poată primi mai repede plămâni.

Disperat, Călin a ieşit în stradă, acum trei luni, în scaun cu rotile şi legat la aparatul de oxigen.

Oamenii au fost impresionaţi de drama lui şi în câteva zile s-au strâns pe facebook 200.000 de euro, bani cu care Calin spera să ajungă la o clinică în străinătate.

Ion Toma, unchiul lui Călin: ”Toate refuzurile de transplant au fost din cauză că au zis că organismul lui nu rezistă la transplant.”

După ce cazul lui Călin a devenit public, pe 22 iunie, Spitalul ”Sfânta Maria” din Bucureşti, singurul în care se face transplant pulmonar, îi recomandă o operaţie în străinătate. Dar starea lui Călin era foarte gravă.

Călin Farcaș, tatăl lui Călin: ”Când n-a avut bani a zis că n-are bani. După ce a avut bani, nu l-a mai băgat nimene în seamă. L-au lăsat de a murit ca un câine. L-a trimis de la Braşov la Bucureşti şi de la Bucureşti la Braşov. Să le fie ruşine.”

În al 13 lea ceas, autorităţile recunosc că aceşti pacienţi pot fi ajutaţi dacă România ar fi membru deplin în Eurotransplant.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ''Din punctul meu de vedere, statul nu a făcut tot ce putea. Călin a avut o problemă identificată încă de acum 2 ani, în 2 ani am fi putut schimba multe. Am început să schimbăm poate prea târziu pentru Călin, dar poate nu pentru alţi pacienti. Vis a vis de Eurotransplat, avem acord perfect valabil încheiat în 2017. Din păcate, România nu şi-a respectat atribuţiile şi contribuţiile faţă de Eurotransplant.”

Astăzi, în Parlament, după votul la Codul Penal, senatoarea USR Florina Preşadă a cerut un moment de reculegere.

Conştient până în ultima clipă, Călin le-a cerut părinţilor ca banii strânşi pentru salvarea lui să fie donaţi unui alt pacient cu şanse reale de salvare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ministrul Sănătății, despre cazul Călin Farcaș: ”Paşi s-au făcut, din păcate pentru unii prea târziu”
Ministrul Sănătății, despre cazul Călin Farcaș: ”Paşi s-au făcut, din păcate pentru unii prea târziu”
Ultimul mesaj postat de Călin Farcaș, tânărul care aștepta de 2 ani un transplant
Ultimul mesaj postat de Călin Farcaș, tânărul care aștepta de 2 ani un transplant
A strâns 200.000 de euro, dar statul nu i-a dat șansa să se salveze. Călin Farcaș a murit
A strâns 200.000 de euro, dar statul nu i-a dat șansa să se salveze. Călin Farcaș a murit
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tigara electronica
Anunț îngrijorător privind țigările electronice. Ce au descoperit oamenii de știință
Avem 206 de analize gratuite, dar le ignorăm. Mulți români ajung la medic prea târziu
CDC investighează ţigările electronice ca posibilă cauză a unor îmbolnăviri pulmonare
Medic din UPU, revoltat pe Facebook: "Lumea nu mai are bunul simţ de altădată"
Ne este ruşine să ne recunoaştem tristeţea şi neîmplinirile. Câți dintre noi suferim de depresie. VIDEO
Spitalele vor avea buline de acreditare. Pacienții vor ști dacă sunt în siguranță
Servicii stomatologice
Când vom avea primul Spital de Stomatologie. Nu toți vor beneficia de servicii gratuite
Intervențiile decontate în clinicile private. Alternativa până acum era străinătatea
Spital de urgență nou în Cluj. Va avea 849 de paturi și costă 500 de milioane de euro
Tratamentul vital pentru copiii născuți prematur ar putea fi decontat de stat
Tratamentele indisponibile în spitalele de stat vor fi decontate și în clinicile private
Informaţia pe care spitalele vor fi obligate să o comunice pacienţilor. Despre ce este vorba