Sistemul de Sănătate, în stare gravă. Medicii care au luat rezidențiatul nu sunt lăsați să muncească
Birocrația fără leac din Sănătate şi nepăsarea autorităților au lăsat pe bară sute de medici care au promovat examenul de rezidenţiat în noiembrie.
Asta în condiţiile în care aproape că nu există spital în România care să nu aibă nevoie de specialişti. Dar tinerii doctori nu pot obţine certificatele de liberă practică fără diplomele de la Ministerul Sănătăţii şi prin urmare nu mai au un loc de muncă. De 2 luni, oficialii din Sănătate nu s-au grăbit să rezolve această problemă, deşi lipsa de personal este una acută.
Un doctor rezident care s-a specializat în chirurgie plastică la spitalul din Braşov a promovat examenul de rezidenţiat cu nota 9,11. Unitatea sanitară funcţionează cu un singur specialist, aşa că are nevoie acută de al doilea. Doar că deocamdată medicul nu poate să profeseze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doctor Dan Grigorescu, şeful secţiei de chirurgie plastică SJU Braşov: ”Acest mod de a-i ţine captivi pe aceşti tineri nu se datorează decât unor funcţionari din Ministerul Sănătații, care în loc să muncească începând din noiembrie şi până în prezent şi să elibereze aceste diplome, au preferat acest dolce far niente.
Pe nimeni nu interesează cum îşi câştigă o pâine începând de mâine şi cum îşi menţin tonusul de tineri specialişti, pentru că ei au investit în pregătirea lor, ei au muncit enorm pentru asta.”
Concret, după ce doctorii au promovat rezidenţiatul, Ministerul Sănătăţii trebuie să dea un ordin prin care să le elibereze diplomele. Cu ele merg la Colegiul Medicilor din Bucureşti, care le acorda certificatele de liberă practică, adică hârtia care atestă specializarea pe care trebuie să o ducă la spital şi pe baza căreia se face angajarea.
Preşedintele Colegiului Medicilor spune că de fapt doctorii se pot angaja ca specialişti şi în baza unor adeverinţe care ţin locul diplomelor.
Gheorghe Bocean, președinte Colegiul Medicilor din România: ''Trebuie să se ducă la DSP să le dea adeverinţă şi în baza ei se dă certificatul de practică.''
Îl contrazice însă colegul său de la Argeş.
Valentin Bănică: ''Nicun absolvent care nu a primit diploma nu a primit certificat de liberă practică. Trebuie să aştepte o lună-două până când iese ordinul şi li se poate elibera diplomele de specialişti. Teoretic, nu pot să şi exercite specialitatea. Au dreptul numai sub supraveghere, nu îşi pot exercita dreptul de specialiști.''
Autoritățile din Sănătate spun că eliberarea diplomelor durează atât de mult pentru că sunt foarte mulţi medici pentru care trebuie să se confirme promovarea rezidenţiatului şi acest lucru nu se poate face în câteva zile. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a precizat că în acest moment diplomele sunt gata şi de luni medicii pot merge să le ridice.
Cu aceste bâlbe ale oficialilor din Sănătate, spitalele din toată ţara se cufundă într-o criză tot mai mare de personal. Se caută pediatri, infecţionişti, anestezişti sau medici de terapie intensivă. Îi avem, dar statul încă nu îi lasa să muncească.