Sindicatele din sanatate sustin ca asigurarile de malpraxis sunt "o afacere pe spinarea pacientilor"
"Asigurarile de malpraxis sunt doar o mare afacere, pe spinarea salariatilor si a pacientilor ". Acuzatia vine din partea reprezentantilor unor sindicate din sanatate.
Acestia spun ca au descoperit ca doar 5% din banii incasati de asiguratori reprezinta despagubiri acordate efectiv pacientilor.
Cercetarea vine cu putin inainte de a intra in vigoare legea malpraxisului amiabil, care ar trebui sa faca pace intre medic, bolnav si spital. Sistemul nu va functiona insa daca se va merge pe principiul: "operatia a reusit , pacientul a murit."
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
O chema Bianca si a stat in viata lor doar 6 luni. Cand a fost diagnosticata cu craniostenoza, o afectiune ce nu lasa creierul sa se dezvolte, medicii i-au spus ca printr-o interventie banala fetita se va vindeca. Parintii sustin ca doctorii au intrat in blocul operator bazandu-se pe niste analize facute in urma cu o saptamana.
Abia la raportul de garda de dimineata medicii au observat ca Bianca era in stare grava, avand deja o infectie in organism. Aflata in stop respirator, copila ar fi fost plimbata prin spital intre sectii la analize si investigatii.
In cele din urma, s-a stins ... din vina celor care ar fi trebuit sa o salveze, cred parintii. De aceea i-au reclamat la Parchet si la Colegiul Medicilor pe toti . De atunci ''nu s-a facut nimic in plus. In 2 ani jumatate, aproape 3 ani de zile, singurul lucru care a iesit in plus e raportul medico-legal".
Astfel de cazuri sunt cu sutele. Pacientii reclama greselile doctorilor nu isi gasesc dreptatea si nu primesc despagubiri.
Ca o ironie, fenomenul e confirmat chiar de cifrele inregistrate la Colegiului Medicilor: din 2003, de cand personalul medical a inceput sa se asigure pentru posibilele cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despagubiri in 10 ani.
Situatia ar putea sa se schimbe de la sfarsitul anului, cand va intra in vigoare legea malpraxisului amiabil. Victima unei culpe medicale va putea fi despagubita fara sa mearga la tribunal, iar doctorul scapa de plangerile penale. Pacientul va putea primi bani de la societatea la care medicul este asigurat, obligat de lege.
Mai multe despre noua lege, dar si despre cum reusesc institutiile statului sa tergiverseze rezolvarea unor cazuri de malpraxis, duminica, in emisiunea ''Romania, te iubesc''.