Semne că ești expus riscului de demență. De la tulburări de somn, fumat, la hipertensiune arterială
Demența nu este o boală, ci un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacităților cognitive ale unei persoane.
Memoria și vorbirea sunt în special afectate de demență. Experții au dezvăluit mai multe semnale cheie care indică faptul că o persoană este expusă riscului de demență.
Tulburări de somn
Un studiu publicat recent în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie a constatat că persoanele care nu au un program de somn regulat prezintă un risc de demență cu 53% mai mare decât cele care au un orar strict.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii de știință au urmărit somnul a 88.094 de persoane de vârstă mijlocie cu ajutorul unor dispozitive de urmărire purtate la încheietura mâinii. Înregistrările medicale au arătat că grupul cu cel mai mic punctaj - cei care au înregistrat cele mai multe variații în ciclul de somn - a fost semnificativ mai predispus la dezvoltarea demenței decât grupul cu un punctaj mediu.
„Constatările noastre sugerează că regularitatea somnului unei persoane este un factor important în ceea ce privește riscul de demență. Recomandările privind sănătatea somnului se concentrează adesea pe obținerea unei cantități corecte de somn, care este de șapte până la nouă ore pe noapte”, a declarat profesorul Matthew Paul Pase, de la Universitatea Monash din Australia, conform Mirror.
Profesorul este de părere că, pentru a preveni demența, programul de somn ar trebui respectat cu strictețe.
Factori de risc pentru demență
· Îmbătrânirea - persoanele care au depășit vârsta de 75 de ani sunt mai predispuse să dezvolte demență
· Genele - majoritatea demențelor nu sunt ereditare, dar în unele cazuri rare, demența este cauzată direct de o boală cu o singură genă. Dintre cele mai frecvente patru tipuri de demență, demența fronto-temporală (FTD) este cel mai probabil cauzată de o modificare genetică unică.
· Tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială) - persoanele care au o tensiune arterială ridicată constantă la vârsta mijlocie sunt mai predispuse să dezvolte demență în comparație cu cele cu tensiune arterială normală, din cauza efectului pe care tensiunea arterială ridicată îl are asupra inimii, arterelor și circulației sângelui.
· Fumatul - fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență în comparație cu nefumătorii.
· Diabet - persoanele cu diabet de tip 2 la vârsta mijlocie prezintă un risc crescut de a dezvolta demență, în special boala Alzheimer și demența vasculară.
· Obezitatea - obezitatea la vârsta mijlocie crește riscul de a dezvolta demență.
· Consumul ridicat de alcool - consumul excesiv de alcool poate crește riscul de demență.
· Niveluri scăzute de implicare cognitivă - persoanele care își folosesc în mod activ creierul pe tot parcursul vieții sunt mai puțin predispuse la deteriorarea celulelor cerebrale cauzate de demență.
· Izolarea socială - izolarea socială poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, depresie și demență, așa că menținerea unei activități sociale active poate cel puțin încetini progresia bolii.
· Leziuni cerebrale traumatice - leziunile cerebrale pot declanșa un proces care ar putea duce în cele din urmă la demență, care afectează în special sportivii din box, fotbal, hochei și rugby, care suportă adesea leziuni cerebrale repetate.