Semnalul de ALARMĂ tras de OMS: Avem de 10 ori mai mulţi copii obezi pe glob faţă de acum 4 decenii
Avem de 10 ori mai mulţi copii obezi pe glob faţă de acum 4 decenii. Este semnalul extrem de grav pe care îl trage Organizaţia Mondială a Sănătăţii printr-un studiu recent.
Cele mai mari probleme sunt în ţările cu venituri medii şi mici, unde numărul minorilor cu probleme de sănătate creşte încontinuu.
Este şi cazul României. Aici s-a dublat. Pentru a stabiliza această problema în Parlament se discuta un proiect de taxare a produselor care conţin prea mult zahăr.
Biscuiţi, jeleuri sau cornuri cu ciocolată sunt alimentele pe care părinţii le pun în ghiozdanele copiilor pentru pauză dintre ore. Aceştia uită că aceste produse conţin cantităţi mari de zahăr şi alte substanţe care în timp produc efecte grave.
Medicii au descoperit, în 2016, că 5% dintre fete şi 11% dintre băieţi erau obezi. Este o dublare a numărului de copii cu probleme grave de greutate care s-a produs în doar 10 ani.
Creşterea este şi mai mare în ceea ce priveşte numărul de copii supraponderali: aproape 20% dintre fete şi 30% dintre băieţi.
Datele provin de la Organizaţia mondială a Sănătăţii ai cărei specialişti spun că în ţările slab dezvoltate oamenii nu au bani să cumpere alimente sănătoase şi aleg ce este mai ieftin.
Unele state şi-au schimbat legislaţia că să reducă consmul de dulcuri şi produse cu un nivel caloric ridicat. La noi există un proiect care propune suprataxarea alimentelor care conţin peste 5 grame la sută de grame.
Cristian Sas, preşedinte Colegiul Pacienţilor: "Încercăm să convingem Ministerul Sănătăţii şi Comisia de Sănătate din Parlament de importantă introducerii unui sistem de taxare a produselor cu conţinut ridicat de zahăr, mai ales că avem un exemplu recent, Estonia a introdus acest lucru recent, Spania, Anglia"
Dulcurile în exces mai au un efect negativ: creează dependenţă.
Mădălina Truică, medic specialist diabest, nutriţie şi boli metabolice: "În cazul anumitor persoane, consumul intermitent de zahăr crează dependenţă, ducând la modificări comportamentale neurochimice, asemănătoare că în cazul persoanelor consumatoare de acool sau droguri".
Soluţia este că părinţii să cedeze mai greu tentaţiei de a le cumpără dulciuri copiilor. Nu ar strică nici că mişcarea în aer liber să devină o obişnuinţă în familie.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, sanatate, zahăr, dulciuri, preventie,
Dată publicare:
12-10-2017 19:15