Cercetătorii britanici au facut legătura dintre depresie și zahăr
Aparitia obezității, diabetului și bolilor cardiovasculare a fost asociată cu consumul de zahăr în exces, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Londra.
Mai nou, comunitatea ştiinţifică a început să strângă dovezi care fac legătură între consumul în exces de zahăr şi anumite boli mintale - mai exact, anxietate şi depresie.
Un studiu desfăşurat timp de 22 de ani de Univerity College din Londra a descoperit că bărbaţii care au raportat că ar mânca 67 de grame de zahăr pe zi erau cu 23% mai predispuşi să fie diagnosticaţi cu depresie clinică.
Studiul publicat în Scientific Reprorts şi citat de Quartz a urmărit starea de sănătate a 8 000 de bărbaţi cu vârste între 35 şi 55 de ani începând din 1985. Participanţii la studiu nu sufereau iniţial de nicio boală mintală.
După cinci ani, bărbaţii care mâncau cel mai mult zahăr, dublul dozei zilnice recomandate, - adică 67 de grame pe zi, echivalentul a 3 batoane şi jumătate de Snickers, erau mult mai des diagnosticaţi cu boli mentale chiar şi fără să aibă o problema de greutate. Chiar şi în anii în care aceştia scădeau cantitatea de zahăr consumată zilnic, erau în continuare diagnosticaţi cu depresie şi anxietate.
Pentru că studiul a luat în considerare informaţii pe care participanţii le raportau privind propria dietă, adică date subiective, oamenii de ştiinţă se arată rezervaţi în a pune semnul egal între consumul de zahăr şi depresie.
Totuşi, un alt studiu de la Columbia University la care au participat femei aflate la menopauza a arătat că alimentele bogate în zahăr ridică brusc nivelul de zahăr în sânge pentru că apoi acesta să scadă brusc, ceea ce supune organismul la stres.
Această cădere bruscă determina eliberarea de cortizol şi de adrenalină care, în timp, duc la anxietate şi depresie.
Sursa: Quartz
Etichete: barbat, studiu, anxietate, depresie, zahăr,
Dată publicare:
02-08-2017 12:39