De ce nu putem trăi fără zahăr. Sortimentul recomandat de medici
Fără zahăr nu putem trăi. Tot acest produs însă ne scurtează speranţa de viaţă, la propriu.
Asta şi pentru că de la nevoia primară, care ne este satisfăcută de soare, şi până la zahărul de consum, pe care îl cumpărăm din magazin, drumul este extrem de lung. Avem, iată, o contradicţie: nevoie versus exces. Şi tot acum facem diferenţele între zahărul alb, cel brun şi melasa.
Undele luminoase din soare lovesc frunzele. Din sol, vin apă şi mineralele. În pigmenţii verzi, printr-o reacţie spectaculoasă, apar zaharurile primare. Mineralul principal, în această reacţie, este magneziul. Fără de care organismul uman nu poate funcţiona.
Profesorul în fiziologia plantelor ne încurajează să consumăm preponderant orice e verde. Frunze în salată, mere verzi cu tot cu coajă, castravete cu tot cu coajă, dar şi... frunzele morcovilor ori ale ridichilor pe care, în mod nedrept, le aruncăm. În plus, pentru că două tipuri de clorofilă se găsesc doar în alge, e bine să căutaţi o reţeta de salată care să le includă.
De la acest pigment, în care se formează zahărul primar, şi care hrăneşte apoi orice vietate de pe pămînt, ajungem la cel mai rafinat produs din lume: zahărul alb.
Adică...doar îngraşă. Nu are rost să îl consumaţi decât dacă vreţi să va agresaţi propriul corp. Produsul este departe de fenomenele excepţionale care se petrec în orice plantă - în mod particular, sfeclă ori trestia de zahăr.
Pe piaţă mondială, din plantele zaharoase se obţine melasa- un lichid vîscos, urît mirositor şi imposibil de comsumat. Abia apoi rezultă trei feluri de zahăr brun, care menţin minerale din acest plante. Deci au şi valoare nutritională. Ele intră în toate reacţiile din organismul uman. Aceste sortimente de zahăr brun adevărat sunt însă ceva mai scumpe. 11-12-13 lei ar trebui să coste o punguliţă de 250 de grame.
Prof universitar dr. Marta Stroescu, Fac. de chimie aplicată şi ştiinţă materialelor: “Pe piaţă avem un zahăr brun care din păcate e doar zahărul alb colororat cu melasa. Am luat melasa, am stropit zahăr cu el dar fondul problemei e tot zahărul pur”.
Deci... fără mineralele asociate zahărului brun veritabil.