Secretar de stat în MS: „Încet, încet, criza imunoglobulinei se îndreaptă către o rezolvare”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Crisian Grasu a precizat, vineri, că este în curs de rezolvare criza imunoglobulinei.
„Guvernul României şi-a asumat o decizie importantă cu rezultate imediate, cu impact imediat şi acest lucru se observă în zilele acestea. Deja au început să apară producători care să solicite reînscrierea pe piaţa din România. Unul dintre ei este deja în faza avansată de obţinere a preţului, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare putem negocia un nou contract. Încet, încet, criza se îndreaptă către o rezolvare după o decizie (eliminarea taxei clawback - n.r.) curajoasă luată de Guvern. A fost o decizie foarte grea. Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cât mai apropiată de nevoile pe care le-am centralizat pe toată ţara", a spus Grasu, la o dezbatere de specialitate, conform Agerpres.
El a afirmat că pacienţii din România au nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulină pe an.
„În momentul de faţă, cu acest singur contract care există, cantitatea este sub jumătate. Din fericire, vom avea şi o diversificare a formei de administrare, în sensul că vom putea avea şi imunoglobulină care se administrează subcutanat. Suntem în permanenţă în contact cu medicii care sunt parte din tratarea imunodeficienţei primare şi în felul acesta ştim situaţia pacienţilor care au probleme acute severe şi pe care le monitorizăm. (...) Sunt anumite amânări pentru anumiţi pacienţi, dar nu pentru cei care au o problemă acută severă", a mai spus secretarul de stat.
Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, Otilia Stanga, a accentuat că, „deocamdată", aprovizionarea cu imunoglobulină nu este constantă.
„În continuare, avem întârzieri la tratament care se reflectă în sănătatea pacienţilor, până la urmă. Fiecare întârziere a tratamentului poate să îi provoace noi infecţii, noi afecţiuni, unele dintre ele cronicizându-se. Anumite infecţii pot să aibă urmări cronice. Este nevoie să găsim soluţii pe termen lung şi să avem o aprovizionare constantă, să ştim că lună de lună pacienţii îşi vor primi tratamentul la timp", a spus reprezentantul asociaţiei.
Potrivit acesteia, numărul aproximativ al pacienţilor cu imunodeficienţă primară din România este de aproximativ 200.
Sursa: Agerpres
Etichete: imunoglobulina, criza imunoglobulina, imunodeficienta,
Dată publicare:
16-02-2018 13:12