Scandal internaţional din cauza laptelui praf pentru bebeluşi infectat cu Salmonella. Ce măsuri ia România
Mare atenţie la ce fel de lapte praf cumpăraţi. Autorităţile din Franţa au interzis vânzarea celui produs de compania Lactalis, pentru că ar fi contaminat cu salmonella.
Laptele care se găseşte şi pe rafturile din farmaciile din ţara noastră va fi retras preventiv. Iar ministerul sănătăţii a anunţat că va trimite controale la sediile firmei din România. Pe de altă parte, medicii pediatri avertizează părinţii care şi-au hrănit bebeluşi cu formula despre care se presupune că a fost contaminată cu salmonella să fie atenţi la eventuale simptome ale unei toxinfectii cum ar fi: greaţă, vărsături, diaree şi stare generală alterată.
Distribuţia laptelui praf pentru bebeluşi contaminat cu Salmonella Enterică s-a făcut către state terţe din Asia şi Africa, potrivit informaţiilor primite până în acest moment de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România (PNC SFAAF RO).
"În data de 4 decembrie 2017, Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din Franţa a informat Comisia Europeană cu privire la contaminarea cu Salmonella Enterică a unei game de alimente cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), produsă în Franţa, informare care a fost încadrată de către Comisia Europeană la notificare de alertă.
Informaţiile primite până în acest moment de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România (PNC SFAAF RO), arată că distribuţia produselor contaminate s-a făcut către state terţe din Asia şi Africa.
PNC SRAAF RO nu a primit nicio notificare oficială din partea Comisiei Europeane sau din partea structurii omoloage din Franta, cu privire la distribuţia pe teritoriul României a produselor incriminate", precizează autoritatea sanitară veterinară într-un comunicat remis luni AGERPRES.
În context, ANSVSA a solicitat PNC SRAAF Franţa şi Comisiei Europene informaţii suplimentare, respectiv eventuale date despre reţinerea oficială a loturilor incriminate pe teritoriul Franţei sau eventuala distribuţie a acestora pe teritoriul României.
În urma acestei solicitări, PNC SRAAF Franţa a comunicat către ANSVSA faptul că loturile incriminate şi ţările comunicate public de către autorităţile franceze sunt date preliminare şi nu înseamnă că aceste produse contaminate au fost distribuite sau comercializate în aceste ţări.
Ancheta la nivelul Franţei, cât şi la nivelul Comisiei Europene, este în curs de desfăşurare.
"În cazul în care România va fi notificată oficial de către Comisia Europeană sau de către PNC SRAAF Franţa, cu privire la o eventuală distribuţie pe teritoriul naţional a acestor produse, ANSVSA va informa de îndată toate instituţiile competente pentru gestionarea şi finalizarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii, în vederea protejării sănătăţii consumatorilor.
Autorităţile franceze au interzis vânzarea şi au cerut retragerea unor formule de lapte praf şi produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, a anunţat duminică Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF), transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, rechemarea vizează produsele exportate în Europa, Africa şi Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia şi Peru.
Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării şi i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franţei, din 15 februarie, a informat DGCCRF.
Anunţul vine după ce în 3 decembrie autorităţile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toţi cu vârsta sub şase luni, au fost infectaţi cu bacteria salmonella.
Săptămâna aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infecţie cu bacteria salmonella.
Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri şi a dat asigurări că orice bacteria salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.
Oficialii francezi au precizat că intoxicaţia cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterită, însoţită de vărsături, diaree şi - în majoritatea cazurilor - febră. Părinţii ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.
În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Franta, infectari, controale, salmonella, lapte praf,
Dată publicare:
11-12-2017 18:24