Greseala periculoasa pe care aproape toata lumea o face. De ce nu trebuie acoperite cu folie alimentele tinute in frigider
Daca mananc doar alimente proaspete nu pot sa fac nicio infectie digestiva. Fals. Majoritatea alimentelor contaminate cu salmonella spre exemplu arata si miros normal.
Iar hepatita A puteti s-o luati dintr-o felie proaspata de pepene. O folie de plastic deasupra alimentelor depozitate in frigier conduce la inmultimea bacteriei E-coli.
Un penene caruia nu-i spalati coaja poata sa fie sursa hepatitei A. Iar carnea de vinat crud-uscata este, de asemenea, un pericol de luat in seama.
Carnea, laptele si ouale nepreparate sunt alimente care pot purta o bacterie prezenta peste to in mediu – salmonela. Important de stiut este ca marea majoritate a produselor contaminate arata si miros normal.
Dupa ce le atingeti, spalati-va mainile, imediat, sub jet puternic de apa. Suprafetele de lucru si ustensilele de bucatarie care au luat contact cu oua crude, carne cruda, lapte crud trebuie igeinzate cu apa calda si detergent, imediat dupa utilizare.
Dr. Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Daca e vorba de un copil sub doi 2 ani sau de adulti de varsta a treia, pacientii care au o forma de imunodepresie, sigur ca manifestarea bolii este exagerata. Varsaturi, diaree, febra si deshidratare."
E-coli este un germene care traieste in tubul digestiv al rumegatoarelor. Nu afecteaze animalele. Dupa sacrificare insa, din tubul digestiv, aceste bacterii pot ajunge in carne.
Carnea de vaca cruda are nevoie de spalari repetate, sub jet, inainte de preparare. Pe de alta parte, in frigider nu se tine langa alte alimente care ulterior vor fi consumate ca atare. Spre exemplu, langa legume si fructe.
Bacteriile E-coli se pot dezvolta si in frigider pe carne sau pe alte preparate la peste 5 grade Celsius. Si, de aceea, in frigider e obligatoriu sa aveti mai putin de 4 grade Celsius. Mediul propice il reprezinta mancarea acoperita de folii de plastic.
Legumele si fructele care au atins pamantul trebuie spalate din abundenta cu jet de apa. Contactul cu pamantul inseamna automat risc de infectare cu virusurile hepatitice A si E. Cand cumparati pepene, nu cereti sa fie sectionat pentru ca asa se transmit aceste doua forme de hepatita auto-limitata. Pepenele se spala sub jet puternic de apa INAINTE sa il taiati.
Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Hepatitele se mai pot transmite si prin carne insuficient preparata termic. Exista, din pacate, contaminare de la carne de vanat sau de la produse de tip mezeluri afumate care nu sunt bine preparate termic."
Cand sunteti in natura, evitati inclusiv apa din apele curgatoare perfect curate! Leptospiroza este o boala amenintatoare de viata. Micro-organismul care o provoaca ajunge in apa prin intermediul sobolanilor si prin dejectii de la porci.
Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Seamana cu o gripa cu febra, frisoane cu dureri musculare si se se dovedeasca a fi o infectie cu o bacterie care face leptospiroza."
Prin apa e posibila si transmiterea virusurilor hepatitice A si E.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, hrana, alimentatie, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
03-08-2016 08:30