Românii sunt campioni la automedicație. De 2 ori mai multe pastile fără rețetă decât media UE
Mai mult de jumătate din populația României ia medicamente fără prescripție medicală. Și mai trist este că printre tratamentele luate după ureche se află, în special, antibioticele.
O fapta nesăbuită, consideră doctorii, care atrag atenția că pacienții își pot agrava bolile în acest fel sau chiar își pot grăbi moartea.
Astfel de medicamentele găsim în mai toatele casele din România. Fie au rămas în urmă unor tratamente pe care medicul le-a recomandat în trecut, fie au fost cumpărate de la farmacie, ca ''să fie acolo, pentru că nu știi când ai nevoie''.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Așa a ajuns romanul campion în automedicație.
Studiile făcute la nivel european arată că 1 din 7 părinți își tratează singur copilul, iar o femeie din 4 își alege singură tratamentul, după ce a căutat pe internet interpretarea analizelor sau a simptomelor. În România, mai mult de jumătate din populație a luat măcar o dată antibiotic fără a avea recomandare medicală.
Iar când vine vorba de tratamente care pot fi cumpărate fără rețetă, statisticile sunt și mai sumbre: 73% dintre români își administrează singuri doctoriile. Practic înghițim de 2 ori mai multe pastile fără rețetă decât media europeană.
Cele mai periculoase sunt antibioticele, care pot avea efecte secundare sau reacții adverse periculoase: unele slăbesc auzul, altele nu își fac efectul dacă bolnavul mănâncă lactate, altele opresc creșterea ori provoacă alergii. Unii ajung la spital în șoc anafilactic.
Și nu puține sunt cazurile în care pacienții își distrug stomacul, ficatul sau rinichii în urma automedicației. Iar pentru ei singura șansă rămâne transplantul de organe.
Conform statisticilor, un român dă pe medicamente, în medie, cam 100 de euro pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, medicamente, retete, automedicatie,
Dată publicare:
24-05-2018 07:17