Românii riscă să nu mai fie tratați în unele spitale din străinătate din cauza datoriilor. Ce sumă trebuie să achităm
Românii riscă să nu mai fie tratați în unele spitalele din străinătate din cauza datoriilor pe care statul le are către aceste unități sanitare.
Suma este colosală: peste 340 de milioane de euro. Trebuie să plătim facturi vechi din 2015, susține președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Străinii ne cer să achităm măcar eșalonat, dacă mai vrem acces la serviciile lor medicale.
Doar anul trecut, 720 de români cărora statul nu le putea asigura în timp util tratamentul necesar au plecat peste hotare. Cei mai mulți dintre ei pentru tratarea problemelor sistemului circulator - 241, apoi cei cu afecțiuni oncologice - 140 dar și copii - 102.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Peste granițe, românii au trei posibilități prin care pot primi îngrijiri medicale: urgențele - precum un infarct, un AVC, o intervenție chirugicală ori accidente - sunt asigurate cu cardul european de sănătate.
Apoi exista formularul S1 - acesta este folosit de către cei care își mută reședința temporar - pensionariii care merg la copii, studenții Erasmus, lucrătorii detașați de companii. Și a 3 a varianta formularul S2 - prin care sunt trimiși pacienții cu afecțiuni grave, care nu pot primi la timp în țară tratamentul necesar.
Cum ar fi cei cu arsuri, boli neurologice, hematologice, cancer sau boli de inimă.
Pentru tratamentul unor oameni cu aceste probleme de sănătate statul român datorează țărilor din Uniunea Europeană peste 340 de milioane de euro. Iar unele facturi sunt emise încă din 2015.
Dr. Valeria Herdea, președintele CNAS: „Datoriile s-au acumulat mai ales pentru că în ultimii 5 ani statul a alocat mult mai puțini bani pentru aceste servicii decât a cerut Casa Națională de Asigurări de Sănătate.”
Cele mai mari datorii sunt către Gemania, peste 130 de milioane de euro. Urmează Spania cu aproape 50 de milioane de euro, Italia cu 43 de milioane și Franța cu aproape 39 de milioane.
Conform înțelegerilor, facturile ar trebui plătite în cel mult 18 luni de la finalul lunii în care pacientul a primit îngrijirile necesare.
Pe de altă parte, aproape 800 de pacienți au dat statul în judecată pentru că nu au acces la tratament. Cei mai mulți dintre ei au boli oncologice.
Vorbim de bolnavii cărora medicii le recomandă tratamente off label, adică medicamentele care nu au trecut în prospect patologia pe care o au ei, dar care ar putea să îi ajute.