Românii bolnavi grav nu găsesc medicamente. Statul le cere timp, deși mulți nu îl au

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 18 Noiembrie 2017 18:38
Categorie: Sanatate

''Copilul dumneavoastră are nevoie de acest medicament, însă nu prea se găseşte la noi!'' sau ''Aceste fiole salvatoare sunt doar în strainatate''.

Asemenea vorbe sunt rostite adesea de medici, pentru că tratamentele lipsesc din spitale. Iar când e vorba de maladii necruţătoare, cum este cancerul, oamenii disperaţi ajung să-şi vândă lucruri din casă ori să facă împrumuturi la bănci sau pe la prieteni, ca să capete un dram de speranţă. Ce fac autorităţile? Cauta soluţii...

Băiatul lui Cătălin a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin în această vară. În schema de tratament are nevoie de un medicament care nu se găseşte acum în România. Cum viaţa copilului depinde de curele de chimioterapie, bărbatul l-a cumpărat din străinătate.

Cătălin Albu, tatăl lui Cătălin: ”Am rugat pe cineva să-l aducă. E foarte greu, nu avem ce să facem.

În alt spital, un tânăr de 15 ani are nevoie de un tratament care de asemenea lipseşte din România. O singură fiolă costă 77 de euro, iar pentru toată cură de tratament, sunt necesare 22. În total, peste 1600 de euro, pe care părinţii trebuie să îi plătească pe doctoriile aduse din străinătate, cu ajutorul cunoscuţilor care mai vin prin ţară.

S-a infectat cu HIV la 2 ani, într-un spital românesc. Cum a fost discriminat apoi

Radu lucrează în Austria şi este unul dintre românii care fac treaba statului, adică le aduce bolnavilor tratamente din afară.

Radu Iftode: ''Lucrez în birou cu oameni din tot sud-estul Europei şi când aud ce fac, se uită la mine cu ochii mari. Niciunul nu mai face aşa ceva. Când e vorba să aduc un vaccin, e altceva, dar când se generalizează şi niciodată nu se găsesc medicamente, e grav. De 2 ani jumătate fac asta în fiecare weekend.''

Sute de medicamente de care depinde viaţa bolnavilor nu se găsesc în acest moment în spitale sau farmacii. Sitatia este cumplită, când vorbim de boli precum cancer, inumodeficiența sau leucemie.

435 de notificări de retragere a medicamentelor de pe piaţa din România sunt în acest moment înregistrate pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Unele sunt temporare, iar altele, definitive. Pentru cele mai multe, motivaţia este una comercială, adică preţul prea mic cu care se vând în România. Deşi sunt atât de multe, producătorii spun că numărul lor va continua să crească.

Aşadar, cea mai importantă cauză a lipsei medicamentelor este exportul paralel, o practică legală care le permite distribuitorilor să-şi vândă marfa în ţările în care obţin mai mulţi bani, chiar dacă bolnavii din România au de suferit. Doar că statul ar putea împiedica acest lucru, spune fostul ministru al Sănătăţii.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii: ''Se poate interzice exportul paralel până când se asigura necesarul în ţară. Există mecanismele create anul trecut.''

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii spune că unele dintre medicamente vor fi disponibile chiar de săptămâna viitoare, iar pentru altele se cauta soluţii. Din păcate, bolnavii nu au timp să aştepte.

Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse

Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse "minune"

mihai burnei, chirurg, despagubiri

Spitalul Marie Curie, o nouă victimă a chirurgului Burnei. Despăgubiri uriașe în cazul său

Un medic din Vrancea şi-a împărţit salariul cu infirmierele. ”Statul a luat de la necăjiți”

Cum puteți intra în posesia unui nou card de sănătate, dacă expiră

Sindicaliștii din Sănătate au anunțat grevă generală pe 11 mai. Apelul către guvernanți

Primele carduri de sănătate expiră anul acesta. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Cine este pacientul care a primit primul transplant pulmonar realizat în România

proteste sanatate

Zeci de angajați din Sănătate au protestat, miercuri, revoltaţi de scăderea salariilor

Urologii de la Spitalul din Craiova nu mai pot opera. Lipsesc două substanţe din rezerva unităţii medicale

Sorina Pintea: Scăderile de salarii la unii angajaţi din sănătate nu sunt "atât de dramatice"

Afecțiunile cu care se va confrunta 40% din populaţia lumii în 20 de ani. Avertismentul OMS

Angajații din Sănătate, împărtiți în două tabere după calcularea noilor salarii

Proteste în spitale, din cauza tăierii sporurilor. Veniturile asistentelor, mai mici cu 1.000 de lei