Românii bolnavi grav nu găsesc medicamente. Statul le cere timp, deși mulți nu îl au

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 18 Noiembrie 2017 18:38
Categorie: Sanatate

''Copilul dumneavoastră are nevoie de acest medicament, însă nu prea se găseşte la noi!'' sau ''Aceste fiole salvatoare sunt doar în strainatate''.

Asemenea vorbe sunt rostite adesea de medici, pentru că tratamentele lipsesc din spitale. Iar când e vorba de maladii necruţătoare, cum este cancerul, oamenii disperaţi ajung să-şi vândă lucruri din casă ori să facă împrumuturi la bănci sau pe la prieteni, ca să capete un dram de speranţă. Ce fac autorităţile? Cauta soluţii...

Băiatul lui Cătălin a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin în această vară. În schema de tratament are nevoie de un medicament care nu se găseşte acum în România. Cum viaţa copilului depinde de curele de chimioterapie, bărbatul l-a cumpărat din străinătate.

Cătălin Albu, tatăl lui Cătălin: ”Am rugat pe cineva să-l aducă. E foarte greu, nu avem ce să facem.

În alt spital, un tânăr de 15 ani are nevoie de un tratament care de asemenea lipseşte din România. O singură fiolă costă 77 de euro, iar pentru toată cură de tratament, sunt necesare 22. În total, peste 1600 de euro, pe care părinţii trebuie să îi plătească pe doctoriile aduse din străinătate, cu ajutorul cunoscuţilor care mai vin prin ţară.

Radu lucrează în Austria şi este unul dintre românii care fac treaba statului, adică le aduce bolnavilor tratamente din afară.

Radu Iftode: ''Lucrez în birou cu oameni din tot sud-estul Europei şi când aud ce fac, se uită la mine cu ochii mari. Niciunul nu mai face aşa ceva. Când e vorba să aduc un vaccin, e altceva, dar când se generalizează şi niciodată nu se găsesc medicamente, e grav. De 2 ani jumătate fac asta în fiecare weekend.''

Sute de medicamente de care depinde viaţa bolnavilor nu se găsesc în acest moment în spitale sau farmacii. Sitatia este cumplită, când vorbim de boli precum cancer, inumodeficiența sau leucemie.

435 de notificări de retragere a medicamentelor de pe piaţa din România sunt în acest moment înregistrate pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Unele sunt temporare, iar altele, definitive. Pentru cele mai multe, motivaţia este una comercială, adică preţul prea mic cu care se vând în România. Deşi sunt atât de multe, producătorii spun că numărul lor va continua să crească.

Aşadar, cea mai importantă cauză a lipsei medicamentelor este exportul paralel, o practică legală care le permite distribuitorilor să-şi vândă marfa în ţările în care obţin mai mulţi bani, chiar dacă bolnavii din România au de suferit. Doar că statul ar putea împiedica acest lucru, spune fostul ministru al Sănătăţii.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii: ''Se poate interzice exportul paralel până când se asigura necesarul în ţară. Există mecanismele create anul trecut.''

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii spune că unele dintre medicamente vor fi disponibile chiar de săptămâna viitoare, iar pentru altele se cauta soluţii. Din păcate, bolnavii nu au timp să aştepte.

Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse
Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse "minune"
VIDEO PROTVPLUS.RO
gripa, epidemie, camere de garda
Teama de gripă a aglomerat camerele de gardă. Condițiile în care se poate declara epidemie
A 20-a victimă a gripei de tip A. Sorina Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă
Tromboliza, procedura care poate salva viaţa pacienților cu AVC, se va face în 41 de spitale
Primul loc la numărul de dentiști, ultimul la igienă. ”De 15 ani țin periuța în dulap”
Gripa a făcut 19 morți. Numărul îmbolnăvirilor, peste așteptările autorităților
Încă o persoană a murit din cauza gripei. Bilanțul negru al victimelor a ajuns la 19
copii, probleme cardiace, spitale
Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state
Bilanțul deceselor din cauza gripei a crescut la 18
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”