S-a infectat cu HIV la 2 ani, într-un spital românesc. Cum a fost discriminat apoi
Am început un capitol mare, săptămâna trecută - cel al educaţiei sexuale. Şi nu putem să nu vorbim despre ce ne e frică cel mai mult cînd vine vorba de viaţă intimă - virusul HIV.
Prezervativul reprezintă cea mai bună protecţie. Iar această informaţie trebuie repetată deopotrivă fetelor şi băieţilor. Va spunem însă că persoanele infectate cu HIV, şi aflate sub tratament corect, nu sunt pericole biologice. Aşa cum, în mod eronat e percepţia generală. De la care, de altfel, pleacă cele mai mari discriminări sociale.
Cătălin este seropozitiv. Totul s-a întâmplat în spital, când i s-a făcut o injecţie pentru o răceală. Avea doi ani pe atunci. Înainte de 1990. Cu noile tratamente, viremia este nedectabila. Adică, HIV nu îşi mai lasă amprenta în sânge. Tânărul poate inclusiv să devină tatăl unor copii sănătoşi. Cu toate acestea, poartă cu el, permanent, discriminarea.
Virusul HIV se poate transmite prin contact intim, fără prezervativ. Prin intermediul unei răni deschise sau al unor obiecte infectate. De asemenea, fătul îl ia de la mama seropozitivă. Şi atât.
Testarea hiv nu intră în pachetul minimal decontat de Casă de Asigurări. Dar este gratuită în centrele de boli infecţioase de stat. În privat, costă 50 de lei. Testul se face la 6 săptămîni după presupusul comportament de risc. Înainte se recomdanda consiliere, dar această nu este foarte clar decontată
în sistemul de sănătate.
Cu o seringă infectată poate intră în contact oricine. În special personalul medical. Pentru această categorie profesională, la cel mult 24 de ore de la accident, se începe tratamentul post-expunere, în centrele de boli infecţioase. Presupune administrarea unor medicamente care vor bloca o posibilă infectare.
În cazul relaţiilor intime neprotejate de prezervativ cu o persoană posibil infectată - să îi spunem un accident - legea nu e clară. Aveţi sau nu dreptul la medicaţie post-expunere?
În România, 10.000 din 14.000 de persoane seropozitive se află sub tratament. Toţi au avut de suferit de pe urmă discriminării.