O farmacie la peste 4000 de locuitori, in mediul rural. Motivul pentru care operatorii nu vor sa deschida farmacii in sate
In Romania cine nu locuieste la oras si se imbolnaveste, se poate considera condamnat la suferinta sau mai rau, la moarte. Pe langa lipsa spitalelor, cei care stau in sate mici isi gasesc tot mai greu medicamentele.
Aproape 300 de farmacii din mediul rural au depus cereri de inchidere pentru ca sunt in pierdere. Asa se face ca avem o farmacie la peste 4000 de locuitori. Punctele farmaceutice dau faliment si pentru ca nu avem norme decat pentru orase, unde gasim si 2-3 farmacii pe o singura strada.
2400 de oameni din comuna Cozmesti, Vaslui, si alti 1500 din localitatea vecina nu au de unde sa isi ia medicamentele pe o raza de 20 de kilometri.
Prima problema e ca oricine ar deschide o farmacie va cheltui enorm pe transport. Nu va castiga mai nimic din dermato-cosmetice si leacuri scumpe fara reteta, pentru ca nu se cer. In schimb, trebuie sa aiba mereu cel putin 15 mii de euro blocati in stocuri de medicamente, spun farmacistii.
In judetul Buzau sunt 6 farmacii active in comuna Berca si nici una in satele din jur; si in Hunedoara si Bistrita Nasaud satenii sufera. Renunta la tratament sau revin la leacuri babesti periculoase.
In mediul rural avem in prezent numai 2400 de oficii de farmacie; raportat la populatie, ar fi necesare in jur de 5000. Evident ca nici primariile nu se grabesc sa asigure minime spatii unor operatori.
In orase situatia e total opusa. Anul 2013 a adus un varf de 5500 de unitati, insa piata a dat semne de suprasaturare si cifra a scazut cu 10%. Pentru farmaciile ramase, incasarile sunt confortabile, nu doar din medicamente, ci si din produse de igiena si suplimente.
Cel mai puternic jucator de pe piata a atins in 2016 o cifra de afaceri de 36 de milioane de euro.