Romanii vor putea plati mai putin pentru analizele facute in spitale private. Beneficiile noului sistem anti-frauda
De la 1 iunie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vrea sa impuna tuturor unitatilor private care au contract cu Statul tarife identice cu cele decontate de CNAS pentru aceste controale medicale.
Masura va descuraja orice tentativa de fraudare a sistemului de stat. Spitalele si clinicile private care nu vor fi de acord cu noile reguli vor fi obligate sa renunte la contractul cu Casa de Asigurari.
Daca pana acum la o clinica sau un spital privat plateam dublu pentru un RMN, de la 1 iunie suma pe care ar urma sa o dam ar trebui sa nu depaseasca valoarea pe care statul o deconteaza in cazul unei astfel de interventii.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
O clinica privata il pune acum pe asigurat sa plateasca pentru un RMN intre 390 si 560 de lei, daca vine la cabinet fara trimitere de la medicul de familie. Pentru acelasi RMN, facut de bolnav gratuit ca asigurat la stat, Casa Nationala deconteaza retelei private de medicina doar 265 de lei.
Pentru ca unele clinici au cerut bani si de la pacient si ulterior si de la stat, conducerea Casei a propus sa uniformizeze tarifele. Reprezentantii CNAS confirma existenta unor nereguli.
"Motivul principal a fost cel care este stabilit si de lege: sa protejeze asiguratul fata de costurile suplimentare in caz de imbolnavire. Daca in spitalul public Casa deconteaza serviciile la un anumit tarif, atunci in privat va fi acelasi tarif. In schimb, pentru serviciile la cerere, operatorul privat poate stabili tarifele pe care le vrea", spune Radu Tibichi, presedintele CNAS.
Pacientii recunosc ca multa lume alege spitalul de stat in defavoarea celui privat, ca e mai ieftin. Depinde insa intr-o mare masura de bugetul fiecaruia.
Masura propusa de CNAS nu e obligatorie. Dar cine o refuza pierde contractul cu statul. Si cum cele mai multe unitati private nu vor sa-l piarda, reprezentantii lor par dispusi sa scada si ei din pret, dar cer si Casei sa creasca sumele decontate.
"Noi vom cere CNAS sa creasca suma pe care o deconteaza pentru anumite servicii ca sa acopere toate cheltuielile. In cazul in care CAS-ul nu va majora preturile decontate, spitalele private vor fi nevoite sa ia spaga", atrage atentia Cristi Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice.
Potrivit CNAS, prin noul contract cadru vor mai fi decontate si alte tarife la nivel de stat, cum ar fi cazarea in regim hotelier, care nu va putea sa mai depaseasca 300 de lei pe zi. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, in fiecare an, bugetul Casei de Asigurari de Sanatate este fraudat cu 8 milioane de euro, pentru analize si investigatii fictive.