Romanii vor putea plati mai putin pentru analizele facute in spitale private. Beneficiile noului sistem anti-frauda

Ultimul update: Sambata 10 Mai 2014 07:15
Data publicarii: Miercuri 07 Mai 2014 19:55
Categorie: Sanatate

De la 1 iunie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vrea sa impuna tuturor unitatilor private care au contract cu Statul tarife identice cu cele decontate de CNAS pentru aceste controale medicale.

Masura va descuraja orice tentativa de fraudare a sistemului de stat. Spitalele si clinicile private care nu vor fi de acord cu noile reguli vor fi obligate sa renunte la contractul cu Casa de Asigurari.

Daca pana acum la o clinica sau un spital privat plateam dublu pentru un RMN, de la 1 iunie suma pe care ar urma sa o dam ar trebui sa nu depaseasca valoarea pe care statul o deconteaza in cazul unei astfel de interventii.

O clinica privata il pune acum pe asigurat sa plateasca pentru un RMN intre 390 si 560 de lei, daca vine la cabinet fara trimitere de la medicul de familie. Pentru acelasi RMN, facut de bolnav gratuit ca asigurat la stat, Casa Nationala deconteaza retelei private de medicina doar 265 de lei.

Pentru ca unele clinici au cerut bani si de la pacient si ulterior si de la stat, conducerea Casei a propus sa uniformizeze tarifele. Reprezentantii CNAS confirma existenta unor nereguli.

"Motivul principal a fost cel care este stabilit si de lege: sa protejeze asiguratul fata de costurile suplimentare in caz de imbolnavire. Daca in spitalul public Casa deconteaza serviciile la un anumit tarif, atunci in privat va fi acelasi tarif. In schimb, pentru serviciile la cerere, operatorul privat poate stabili tarifele pe care le vrea", spune Radu Tibichi, presedintele CNAS.

Pacientii recunosc ca multa lume alege spitalul de stat in defavoarea celui privat, ca e mai ieftin. Depinde insa intr-o mare masura de bugetul fiecaruia.

Masura propusa de CNAS nu e obligatorie. Dar cine o refuza pierde contractul cu statul. Si cum cele mai multe unitati private nu vor sa-l piarda, reprezentantii lor par dispusi sa scada si ei din pret, dar cer si Casei sa creasca sumele decontate.

"Noi vom cere CNAS sa creasca suma pe care o deconteaza pentru anumite servicii ca sa acopere toate cheltuielile. In cazul in care CAS-ul nu va majora preturile decontate, spitalele private vor fi nevoite sa ia spaga", atrage atentia Cristi Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice.

Potrivit CNAS, prin noul contract cadru vor mai fi decontate si alte tarife la nivel de stat, cum ar fi cazarea in regim hotelier, care nu va putea sa mai depaseasca 300 de lei pe zi. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, in fiecare an, bugetul Casei de Asigurari de Sanatate este fraudat cu 8 milioane de euro, pentru analize si investigatii fictive.
 

Managerul Spitalului de Arsi si alti doi medici arestati in dosarul operatiilor estetice contesta in instanta decizia
Managerul Spitalului de Arsi si alti doi medici arestati in dosarul operatiilor estetice contesta in instanta decizia
VIDEO PROTVPLUS.RO
gripa
Încă o persoană a murit din cauza gripei. Bilanțul negru al victimelor a ajuns la 19
Bilanțul deceselor din cauza gripei a crescut la 18
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
diagnostic, cancer, slatina, silvia gradinaru
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău