Romania va avea acces la importul de sange de pe piata Uniunii. Conditiile pentru acest proiect
Este posibil ca pentru asta sa fim nevoiti sa si exportam. Masura face parte dintr-un proiect al Ministerului Sanatatii, care trebuie sa respecte astfel legislatia europeana.
In momentul de fata in spitalele noastre este mare nevoie de sange pentru toate grupele, mai ales pentru bolnavii cu Rh negativ.
Doamna Camelia are 47 de ani si e bolnava de cancer. Femeia a suferit doua operatii pana acum, a slabit din ce in ce mai mult, iar starea ei este critica. Sotul ei incearca sa faca rost de donatori pentru grupa A2 negativ.
16 pacienti internati in Sectia Oncologie a Spitalului Judeten din Targoviste au nevoie urgent de grupa de sange A2 negativ. Medicii spun ca, din pacate, donatorii pentru aceasta grupa sunt din ce in ce mai putini.
Asa se explica de ce se amana anumite operatii ori doctorii cer sAnge dintr-un alt judet.
Cum a fost si in cazul doamnei Adam. In sala de operatie, chirurgii i-au inlocuit de patru ori intregul volum de sange din organism. Au avut nevoie de aproape 30 de litri.
In centrele de transfuzii avem insa, excedent de plasma, produs al sangelui si asta pentru ca se foloseste mai rar in transfuzii.
In parteneriatul european in care ar trebui sa intram, tara noastra ar putea da la export plasma si ar putea primi la schimb sange.
Potrivit acestei directive europene, importul de sange se poate face in urma unor calamitati, catastrofe, dar si cand rezerva nationala este in scadere.
Ori cum se intampla in cazul Romaniei cand lipseste cu desavirsire, devreme ce stocurile de sange de la centrele de transfuzii sunt pentru supravietuirea spitalelor.
Noi avem nevoie de minimum 5.000 de pungi de sange din toate grupele ca sa fim acoperiti pentru situatii grave.