Romania se prezinta la un concurs international de la Londra cu o inventie "sanatoasa". "Batonul-minune" creat la Galati
Romania va fi reprezentata la concursul international Ecotrophelia de produse alimentare inovative de un baton proteic, conceput la Galati.
Studentii Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor au castigat competitia nationala si vor merge la Londra, acolo unde isi vor prezenta inventia in fata unui juriu international.
Batonul proteic este bogat in fibre naturale si este recomandat persoanelor active, ca gustare sanatoasa, intre mesele principale.
"In sectiune se observa extrudatul de soia, nuggets-ul, alunele si merisoarele."
Batonul proteic este rezultatul unei munci la care au contribuit atat studentii, cat si profesorii lor, timp de doi ani, in laboratoarele facultatii. Cu totii au incercat sa obtina un produs sanatos, dar si gustos.
Cristian Dragomir, student anul IV: "Baza produsului este o combinatie dintre doua surse proteice. Un izolat din soia si un concentrat din zer. Am incercat sa obtinem produsul foarte atractiv si din punct de vedere organo-leptic, nu doar functional si nutritiv. Am inlocuit clasicul zahar cu miere si merisoare. Pretul pe raft ar putea ajunge aproximativ la cinci lei."
Batonul, care cantareste 57 de grame, contine aproximativ 200 de calorii.
Asist. dr. ing. Ina Vasilean, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati: "A fost facut un calcul al unui mix proteic, astfel incat sa ajungem la aceasta calitate superioara a proteinei. Nu intamplator au fost alese cele doua surse si s-a calculat raportul optim, astfel incat sa obtinem proteina de inalta calitate."
Dr. ing. Livia Patrascu, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati: "Il propunem intregii populatii active. Vrem sa propunem o gustare sanatoasa intre mese cu produsul respectiv. O gustare care sa iti asigure necesarul de proteine, dar nu oricare continut de proteine, ci proteine de inalta calitate, echilibrate in aminoacizii esentiali."
Cu acest baton, Romania se va prezenta in noiembrie la salonul international de la Londra, unde sunt invitati toti cei pasionati de alimentatia viitorului.
Prof. dr. Petre Alexe, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati: "La Londra, concursul internationl se desfasoara numai cu juriu din mediul economic si acolo conteaza cel mai mult aplicabilitatea unui asemenea produs si efectul pe care il va avea in mediul economic."
Produsul conceput de studentii de la Galati a fost deja cumparat de un producator autohton, asa ca, de la iarna, ar putea sa apara in magazine.
Aceeasi firma va asigura costurile participarii echipei de cercetatori la Salonul de la Londra.