România, pe locul 1 în UE la obezitate infantilă. Medic: „Mulți părinți au impresia că cei mici nu mănâncă suficient”
Lipsa mișcării reprezintă un factor de risc extrem pentru multe boli grave, cum sunt afecțiunile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul.
Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oficialilor din toate țările să se implice în promovarea activității fizice. La noi, autoritățile vor porni o campanie, pe baza unor chestionare, completate deja de aproape 2.000 de oameni.
La nivel mondial, estimările arată că lipsa mișcării este principala cauză pentru aproximativ 21-25% din cancerele de sân și colon, 27% din cazurile de diabet și aproximativ 30% din bolile cardiovasculare ischemice.
Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare țară să le explice oamenilor cât de importantă este mișcarea.
La noi, autoritățile anunță campania „Activitatea fizică” și i-au invitat pe oameni să completeze un chestionar și să spună dacă săptămânal fac cel puțin 150 de minute de mers în ritm rapid, dans, activități casnice ori jocuri active, dacă merg cu bicicleta ori înoată cel puțin 75 de minute pe săptămână.
Grupul țintă este reprezentat de cei cu afecțiuni cronice și dizabilități.
În România, pe lângă bolile cardiovasculare, obezitatea este una dintre afecțiunile tot mai prezente.
În România, aproape 40 la sută dintre copii au probleme cu greutatea
România este pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă. Statistici recente arată că aproape 40 la sută dintre copiii de la noi au probleme cu greutatea. Iar medicii atrag atenția că aceste situații sunt tot mai întâlnite și la copii care încă nu au împlinit șapte ani”.
Predispoziția spre obezitate se poate moșteni, însă părinții trebuie să îi obișnuiască pe cei mici cu un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și activități sportive.
Doctor Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Copilul societăților moderne preferă să stea în fața unui ecran decât să facă mișcare în aer liber. Bună parte din părinți și bunici au impresia că cei mici nu mănâncă suficient și de asta primesc un exces de alimente. Și în al treilea rând, calitatea alimentelor”.
Un stil de viață sănătos poate fi promovat și în unitățile de învățământ, prin campanii în care să fie antrenați copii.