Romania, in fata luptei cu dependenta de alcool. Cat de pregatiti suntem sa acceptam si sa tratam aceasta problema
Cazurile tot mai frecvente de romani deveniti alcoolici care ajung sa savarseasca fapte oribile ii determina pe medici si psihologi sa gandeasca urgent programe alternative pentru a stavili acest fenomen.
Cei de la Spitalul de Psihiatrie Socola, din Iasi, au deschis un hot-line la care bolnavii, rudele, ori prietenii lor pot suna pentru ajutorul unui specialist. Initiativa vine dupa ce la sfarsitul anului un alcoolic si-a omorat sotia, intr-un coafor din Iasi.
Un barbat, care doreste sa isi pastreze anonimatul, a trait 15 ani doar pentru alcool. Din cauza betiilor crunte urmate de scandaluri si batai a fost la un pas sa isi piarda familia, a pierdut slujbe bune de inginer constructor, insa nimic nu l-a facut sa renunte la "centrul universului ", cum ajunsese sa numeasca bautura.
"Cautam locuri de munca in care sa pot bea mai bine, era alcoolul o prapastie adanca si apoi familia si prietenii. Sotia s-a adancit in ceea ce noi numim codependenta, mi-a sustinut bautura prin ceea ce facea, prin efortul ei intens de a ma determina sa ma las de baut, ceea ce nu functiona", marturiseste barbatul.
Cazul este, totusi, unul fericit pentru ca omul, dupa ce a exasperat pe toata lumea, a reusit sa puna singur punct dependentei.
Comparativ cu occidentalii, putini dintre romani stiu cum sa se poarte cu un alcoolic pentru a-l ajuta cu adevarat.
De rusine sau din nestiinta, rudele sau apropiatii nu cer sprijinul medicilor. Iar cand situatia ajunge disperata, alcoolicul greu isi mai gaseste motivatia de a-si schimba viata.
Asa s-a intamplat cu un pacient, care ajunsese sa bea aproape un litru de tuica pe zi, pana a fost internat la dezintoxicare.
"Divortat de mult timp din cauza alcoolului, cand beam eram rau. Cand a plecat, eu am zis bine ca pot sa stau in crasma cat vreau", a sus barbatul, Dumitru Stangaciu.
"Este cea mai mare problema a familiei ca nu stie cum sa reactioneze. Prima reactie este de negare sau de a ascunde problema. Familia ar trebui sa incerce sa contacteze urgent un specialist, un psiholog", spune medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.
O statistica recenta a politiei arata ca 43% dintre infractiunile de mare violenta se comit pe fondul consumului de alcool.
Pentru a veni in ajutorul celor care traiesc drama alcoolismului, medicii de la Spitalul Socola din Iasi au infiintat o linie telefonica speciala, unde va raspunde fie un psihiatru, fie un psiholog sau un preot.
Imbucurator este faptul ca, in ultimii ani, au aparut in marile orase centre de tipul "alcoolicilor anonimi", unde, urmand 12 pasi, victimele sunt ajutate sa isi dea seama de boala lor si sa lupte, cu ambitie, impotriva ei.
Participantii nu se simt pusi la zid si reusesc, prin experientele altora si sprijin constant, sa faca progrese mici si sa prelungeasca perioadele de abstinenta, pana ajung sa renunte definitiv la bautura.