Ce se intampla in corp dupa un pahar de alcool in plus. Atentionarile medicilor
Ati baut un pahar cu alcool in plus? Procesarea acestuia presupune un efort sustinut din partea intregului organism. Iar afectarea de la nivelul creierului nu trece imediat.
Uneori poate dura mai mult de 24 de ore. In aceste conditii, sunt de evitat drumurile la volan.
Atentie daca plecati la drum lung dupa o petrecere. Alcoolul nu iese imediat din sange si nici dupa o noapte de somn, spun specialistii.
Dupa un exces bahic, ar fi bine sa nu va urcati la volan a doua zi. Aceasta deoarece riscul de a face greseli este semnificativ marit.
Un pahar de vin, unul de bere sau 50 de ml de tarie - este cantitatea de alcool pe care organismul unui adult sanatos o poate metaboliza fara probleme intr-o zi. Daca depasiti aceasta cantitate considerata mica, prima oara e afectat lobul frontal din creier. Astfel se explica usoara stare euforica.
Dr. Gabriela Strambu, medic specialist diabet si nutritie: "Ulterior apare afectarea mobilitatii pe lobul pariental, afectand lobul occipital si cerebelul, cu afectarea echilibrului".
Dr. Cornel Toader, medic primar neurochirug: "Creierul este un organ extrem de sensibil, exista chiar o bariera tisulara, asa-numita bariera hemato-encefalica, care il protejeaza. Nu orice medicament dau orice toxic traverseaza catre celula nervoasa. Din nefericire, acest toxic care se nuneste alcool traverseaza bariara hemato-encefalica".
Odata ce s-a terminat ingestia de alcool, organismul face eforturi mari ca sa scape de toxine. O cale este procesul respirator. Astfel se elimina vaporii rezultati din alcool. Si rinichiul isi intensifica activitatea ca sa filtreze alcoolul din sange. Iar efortul renal e dublat de cel hepatic.
Dr. Cornel Toader, medic primar neurochirug: "Alcoolul are niste produsi toxici in degradarea lui hepatica, asa se explica starea aceea de rau dupa ingestia de alcool pe care o denumim, popular, stare de mahmureala".
Daca aveti doar o usoara stare euforica, acesta inseamna ca a fost afectat doar lobul frontal al creierului. Veti scapa de senzatie dupa 4 ore. Daca au aparut si alte simptome, timpul in care organismul elimina toxinele creste semnificativ.
Dr. Gabriela Strambu, medic specialist diabet si nutritie: "Crescand progresiv alcoolemia, creste afectarea nervoasa, afectare nervoasa care nu se remediaza in 4 ore cum s-a metabolizat alcoolul ci, probabil, in 24 de ore".
Este motivul pentru care nu e potrivit sa va urcati la volan nici a doua zi dupa ce ati consumat alcool in cantitati mai mari. Incercati sa nu repetati aceste episoade, deoarece creierul va suferi pe termen lung.
Dr. Cornel Toader, medic primar neurochirug: "Pe termen lung, alcoolul are efecte devastatoare asupra creierului. Un bolnav care a consumat alcool ani de zile poate sa aiba un creier de 80 de ani, desi are doar 60 de ani. Odata cu atrofierea creieului, noi pierdem functiile cognitive. Cateodata chiar functia motorie se degradeaza".
Tinerii cu varsta sub 18 ani nu trebuie sa consume alcool. Aceasta deoarece organismul in crestere nu poate sa-l metabolizeze.