România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Experții vorbesc despre 90%, iar noi avem 7,5. Asta în ciuda faptului că fete şi băieţii primesc serul gratuit, iar femeile până în 45 de ani îşi pot cumpăra dozele cu reducere.
Când a fost vremea să îl vaccineze, părinții acestui băiat au cumpărat dozele de ser. Acum însă adolescenții îl primesc gratuit. Peste 4 mii de băieți au fost imunizaţi din decembrie și până acum.
Ana Măiță, asociația Mame pentru mame: ''Nu consider că a fost o cheltuială, ci o investișie în sănătatea copiilor mei''.
Roxana Bohâlțea, preşedinta Societății de Prevenție: ''80% din cancerele orofaringiene sunt determinate de virusul HPV este evident faptul că este extrem de importantă vaccinarea băieților nu doar ca metodă de prevenție către femei și de reducere a incidenței virusului la femeie, ci pentru propria protecție''.
Fetele și băieții care au între 11 și 19 ani primesc gratuit vaccinul. Iar femeile între 19 și 45 de ani îl pot cumpăra cu o compensare de 50%, dacă au trimitere de la medicul de familie.
Virusul uman Papilloma are peste 100 de tulpini, iar specialiștii spun că mai mult de 8 din 10 adulți vor fi infectaţi cu cel puțin una dintre ele de-a lungul vieții. 15 dintre aceste tulpini sunt cu risc înalt oncogen - adică pot provoca diferite tipuri de cancer. Dintre acestea 2 - adică HPV 18 și HPV 16 sunt răspunzătoare de apariția celor mai multe cazuri de cancer de col uterin.
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV, în consecință suntem pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Medicii spun că boala poate apărea la 10-15 ani după infecție și este tot mai agresivă.
Alina Comănescu, coordonatorul Acțiunii HPV România: ''Dacă rămânem cu rata de vaccinare pe care o înregistăm acum, ne ducem undeva în anii 2070-2080. Fake news controbuie la rata mică de vaccinare'.'
În Australia 85% dintre băieți sunt vaccinați, la fel 95% dintre fete. Și în Portugalia rata de vaccinare a trecut de 90 de procente.