Risc ridicat de sechele pulmonare în cazul copiilor infectați cu SARS-COV-2. Avertismentul medicilor
Medicii atrag atenția asupra riscului ridicat de sechele pulmonare, în cazul copiilor infectați cu SARS-COV-2, chiar dacă episodul de boală a fost ușor sau chiar asimptomatic.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu a demarat un program de consultații, pentru a depista din timp eventualele complicații suferite de micii pacienți.
De regulă, copiii fac forme ușoare de Covid-19, atunci când fac - procentul infectaților cu vârste fragede este extrem de scăzut. Totuşi, inflamația căilor respiratorii poate avea urmări severe.
Iulia Simina, medic pneumolog: „Au fost câteva studii care au demnostrat de fapt, făcute pe copii asimptomatici, că aproximativ o cincime dintre aceştia prezentau, cu ocazia efectuării unei radiografii pulmonare, modificări la nivel pulmonar”.
Părinții nu trebuie să neglijeze semnele, precum tuse și febră, chiar dacă cei mici nu au dezvoltat simptome după contactul cu o persoană infectată.
Iulia Simina, medic pneumolog: „Micuţul începe să obosesca mult mai repede la efort. Părinţii pot să observe existenţa unor transpiraţii abundente, nu mai are copilul acelaşi chef de joacă cum îl avea înainte”.
Ideal este ca o eventuală perioadă de carantină pentru ei să fie urmată de o consultație medicală.
Mămică: „Este necesar mai ales că în perioada care a trecut şi în momentul de faţă este greu să ajungi la un medic să te consulte aşa cum trebuie, nu numai telemedicina."
Părinte: „La bebeluşi e un pic mai greu. Le ies dinţişorii, fac febră, sunt multe schimbări de hormoni la ei, dar dacă se agravează, gen o zi întreagă sau şi noaptea, merg cu ei la spital sau la specialist”.
Programul de consultaţii, demarat de spitalul din Sibiu, e cu atât mai util, cu cât în curând va reîncepe şcoala.