Rezultate uimitoare ale unui studiu foarte detaliat. Care sunt beneficiile celor care urmează dieta de post 5:2

Dietă

Un nou studiu foarte detaliat a constatat că postul intermitent poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să slăbească, să reducă tensiunea arterială și să îmbunătățească nivelul zahărului din sânge.

Noua cercetare, publicată vineri în revista JAMA Network Open și citat de Washington Post, a constatat că postul intermitent a avut beneficii metabolice izbitoare care au depășit chiar și efectele medicamentelor prescrise pentru persoanele cu diabet zaharat nou diagnosticat.

Iată principalele concluzii:

-► Pe parcursul a 16 săptămâni, persoanele care au fost desemnate să practice postul intermitent au pierdut mai mult în greutate și și-au îmbunătățit controlul glicemiei într-o măsură mai mare decât persoanele cărora li s-a administrat metformin sau empagliflozin, două medicamente pentru diabet prescrise frecvent.

-► Cercetarea s-a axat pe o formă de post numită dieta 5:2, în care oamenii mănâncă normal timp de cinci zile pe săptămână și apoi postesc timp de două zile, consumând doar 500 până la 600 de calorii în zilele de post.

Citește și
plan dieta nutritionist
Dieta care te protejează împotriva unui tip de cancer tot mai des apărut la tineri. Dr. Mihaela Bilic: „Sunteți la adăpost”

-► După 16 săptămâni, grupul care a ținut post a pierdut în medie 21 de kilograme, aproape dublu față de media de 12 kilograme pe care au pierdut-o persoanele care au luat metformin. Cei cărora li s-a prescris empagliflozin au pierdut în medie aproximativ 12,8 kilograme în timpul studiului.

-► Studiile anterioare au vrut să afle dacă postul intermitent poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2, dar aceste studii au fost destul de mici și nu au comparat dieta cu medicamentele.

-► La studiu au participat mai mult de 330 de adulți supraponderali și obezi care fuseseră recent diagnosticați cu diabet de tip 2.

Courtney Peterson, un expert care nu a fost implicat în studiu, a declarat că rezultatele sunt "interesante".

"De multe ori presupunem că medicamentele sunt mai puternice decât abordările stilului de viață. Dar aici au arătat că o abordare a stilului de viață a fost mai eficientă pentru scăderea zahărului din sânge decât administrarea de medicamente. Aceasta este o afirmație foarte puternică" - a declarat Peterson, profesor asociat de științe ale nutriției la Universitatea din Alabama din Birmingham.

Ce este ”dieta de post 5:2”

Dieta 5:2 a fost popularizată pentru prima dată cu un deceniu în urmă de un documentar BBC și de o carte best-seller, "The Fast Diet: Pierde în greutate, rămâi sănătos și trăiește mai mult cu secretul simplu al postului intermitent", a medicului britanic Michael Mosley, împreună cu coautorul Mimi Spencer.

Noul studiu al dietei 5:2 a avut loc în China, care are mai multe persoane cu diabet de tip 2 decât orice altă țară din lume.

Cel puțin 141 de milioane de adulți din China au diabet și jumătate din populație este supraponderală sau obeză.

Autorii noului studiu au recrutat adulți cu diabet de tip 2 și apoi i-au împărțit în trei grupuri. În primele două grupuri, participanții au fost repartizați să ia fie metformină, fie empagliflozin.

În cel de-al treilea grup, participanții au fost învățați să urmeze dieta 5:2. Femeile au consumat doar 500 de calorii în fiecare dintre cele două zile săptămânale de post, în timp ce bărbații nu au consumat mai mult de 600 de calorii - echivalentul a aproximativ un sfert din aportul lor caloric obișnuit.

În zilele de post, participanții au consumat cantități reduse de alimente: Un ou pentru micul dejun, câteva porții de fructe sau legume pentru prânz și o salată ușoară pentru cină.

Fiecare masă a fost asociată cu o băutură înlocuitoare de masă hipocalorică care conținea grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale și alți nutrienți.

În zilele în care nu țineau post, participanții mâncau normal la micul dejun și la prânz și apoi luau o cină ușoară cu o băutură înlocuitoare de masă.

Îmbunătățiri semnificative și susținute

În plus față de pierderea în greutate, HbA1c, o măsură pe termen lung a nivelului de zahăr din sânge, a scăzut cu 1,9% la grupul care a ținut post - semnificativ mai mult decât la grupurile care au luat medicamente.

Aproximativ 80 la sută dintre participanții la grupul de post și-au văzut HbA1c-ul scăzând sub 6,5 la sută, limita pentru diabet, comparativ cu 60 la sută dintre participanții la metformin și 55 la sută dintre persoanele care au luat empagliflozin.

La opt săptămâni după încheierea studiului, cercetătorii au urmărit participanții și au constatat că majoritatea persoanelor din grupul de post și-au menținut nivelul zahărului din sânge sub pragul pentru diabet, ceea ce sugerează că dieta "îmbunătățește semnificativ și durabil nivelul HbA1c", au scris autorii.

Cercetătorii au constatat că grupul care a ținut post a avut, de asemenea, reduceri mai mari ale circumferinței taliei, ale nivelului tensiunii arteriale și ale trigliceridelor, un tip de grăsime care circulă în sânge, comparativ cu participanții care au luat medicamente.

Cercetătorii au avertizat că au fost necesare mai multe studii pentru a examina eficacitatea pe termen lung a dietei 5:2 cu înlocuitori de masă pentru diabetul de tip 2. Dar ei au spus că rezultatele lor sugerează că dieta ar putea fi o intervenție inițială bună asupra stilului de viață pentru persoanele cu diabet în stadiu incipient.

Postul combinat cu înlocuitori de masă

Peterson a spus că studiul a fost mare, riguros și inteligent conceput, deoarece a combinat în esență două intervenții dietetice - postul intermitent și înlocuirea meselor - care s-au dovedit a ajuta persoanele cu diabet.

Multe studii au constatat că dietele care includ shake-uri, supe și batoane de înlocuire a meselor cu conținut scăzut de calorii ajută oamenii să piardă în greutate și să își reducă nivelul de zahăr din sânge. O serie de studii au indicat, de asemenea, că dieta 5:2 îi ajută pe oameni să își îmbunătățească controlul glicemiei.

Peterson a spus că un dezavantaj al dietei 5:2 este că oamenii văd adesea rezultate impresionante în primele câteva luni, dar că după aproximativ șase luni până la un an de dietă, "încep să cadă".

"Pare să aibă un avantaj pe termen scurt, dar pe termen lung, adică un an sau mai mult, nu pare să fie mai bună decât o dietă hipocalorică standard", a adăugat ea.

Ea a subliniat, de asemenea, că sunt necesare mai multe cercetări pe termen lung. Dar, între timp, ea a spus că persoanele cu diabet de tip 2 nou diagnosticate ar putea lua în considerare discutarea cu medicul lor dacă merită să încerce dieta 5:2 în combinație cu shake-uri de înlocuire a mesei precum Optifast, Ensure, Soylent sau altele.

Ea a remarcat că, deși participanții la studiu nu au prezentat multe evenimente adverse în regim de post, aproximativ 6% dintre persoanele care au urmat dieta au raportat simptome de glicemie scăzută, ceea ce poate fi potențial periculos.

"Oamenii ar trebui să lucreze absolut cu medicul lor dacă doresc să încerce acest lucru", a spus Peterson. "Ei nu ar trebui să o încerce pe cont propriu".

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și lactate.
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și lactate. "E un important factor pentru moarte"

Câte proteine să consum zilnic ca să nu ajung la malnutriție? Depinde de rinichi.

Dieta care te protejează împotriva unui tip de cancer tot mai des apărut la tineri. Dr. Mihaela Bilic: „Sunteți la adăpost”
Dieta care te protejează împotriva unui tip de cancer tot mai des apărut la tineri. Dr. Mihaela Bilic: „Sunteți la adăpost”

Stilul de viață haotic și alimentația nesănătoasă cresc riscul apariției bolilor grave. Adoptarea unei diete adecvate devine esențială pentru menținerea sănătății.  

Cum arată o polițistă din Neamț vicecampioană la fitness și culturism. Colegii s-au obișnuit cu dieta ei FOTO & VIDEO
Cum arată o polițistă din Neamț vicecampioană la fitness și culturism. Colegii s-au obișnuit cu dieta ei FOTO & VIDEO

O polițistă din Piatra Neamț a devenit vicecampioană națională la fitness și culturism după doar 5 luni de antrenamente, timp în care a trebuit să-și facă și datoria de agent. Tânăra spune că a urmat o dietă strictă, cu care s-au obișnuit și colegii ei.  

Recomandări
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

Cum a intrat psihiatrul arab cu mașina în mulțimea de la Magdeburg, deși târgul era înconjurat de blocuri de beton
Cum a intrat psihiatrul arab cu mașina în mulțimea de la Magdeburg, deși târgul era înconjurat de blocuri de beton

Cancelarul german Olaf Scholz a promis o "investigație completă și întreaga forță a legii", după atacul sângeros petrecut la târgul de Crăciun din orașul Magdeburg.  

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..