Rezidentii si medicii primari din Romania pot face experiente pe porci. Invata tehnici laparoscopice
Doritorii participa la cursuri de chirurgie contracost, unde in loc de pacienti se folosesc purcei anesteziati.
Nevoia de specialisti este foarte mare. La noi doar 20% dintre interventii se fac laparoscopic, adica de aproape patru ori mai putine fata de media europena.
Se procedeaza intocmai ca in cazul unei interventii normale.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cei sase presupusi pacientii au fost adusi in clinica inca de miercuri, pentru a sta cel putin 24 de ore intr-un mediu steril. Joi dimineata, animalele au fost anesteziate si dupa cateva ore au fost duse in sala de operatie.
Pentru ca anatomia porcilor este asemanatoare cu cea a oamenilor si organele sunt pozitionate similar, antrenamentul pentru o viitoare interventie laparoscopica reusita este unul care da roade, spun medicii.
La fiecare "pacient" opereaza trei cursanti si un medic specialist. Pentru cei tineri instrumentarul este extrem de greu de manuit, mai ales ca fiecare miscare trebuie observata pe monitor.
Jafaari are 28 de ani si e medic rezident urolog la Iasi. A platit 800 de lei pentru acest curs si vrea sa se specializeze in electrochirurgie.
"Am avut ocazia sa fim si noi chirurgi operatori si putem sa ne permitem sa facem greseli, lucru care nu ni-l putem permite sa-l facem cu omul", spune Al Jaafari Fersa, medic rezident urolog.
In afara de colecist, pe porci se pot exersa operatiile de hernie, dar si diverse interventii la nivelul intestinelor sau organelor genitatale.
Primele astfel de antrenamente au avut loc in anul 2000.
Este fara doar si poate un pas inainte pentru medicina romanesca, desi implica sacrificarea acestor animale.
Demers in fata caruia asociatiile de protectie a animalelor nu intervin, atata timp cat porcii nu sunt taiati pe viu. La finalul interventiilor sunt eutanasiati si incinerati.