Răceală, gripă și Covid-19. Cum le vom deosebi în sezonul rece, deși simptomele sunt asemănătoare
România se confruntă, miercuri, cu un vârf absolut de îmbolnăviri, de la debutul crizei sanitare şi până în prezent. 1.713 cazuri noi.
Va fi o lună la limită, avertizează medicii, în contextul în care a început şcoala. Urmează, apoi, sezonul rece, în care cu toţii ne vom întreba dacă am răcit, avem gripă sau Covid-19? Simptomele sunt asemănătoare şi pot să ne sperie, aşa că centrele de testare vor fi luate cu asalt.
Record negativ de îmbolnăviri
Ziua a venit cu un nou record negativ de îmbolnăviri: 1.713 oameni au fost diagnosticaţi cu Sars-Cov-2 în doar 24 de ore.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
În acelaşi interval s-au înregistrat 49 de decese, iar în secţiile de terapie intensivă sunt acum internaţi 471 de bolnavi.
Luna septembrie va fi ca un test care ne va arăta tuturor ce am înţeles până acum din această pandemie. Autorităţile se aşteaptă că numărul cazurilor să crească după ce unităţile de învăţământ au fost deschise.
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: „Acest virus se deplasează cu aerosolii respectivi cu 7m/s. Dacă cineva îşi propune să fugă din faţa lui nu va reuşi. Dacă poartă masca aşa cum trebuie pe figură, va fi protejat. De la o persoană infectată în decursul a trei serii de patru zile vom avea circa 40 de persoane infectate. Abia după 2022, în termeni reali, vom putea vorbi de o scădere importantă a numărului de infecţii prin Sars-Cov-2”.
Dacă nu ţinem cont de măsurile de prevenţie în sezonul rece, sistemul de sănătate ar putea fi copleşit. Pe lângă cei cu coronavirus, în unităţile sanitare vor ajunge şi cei cu viroze respiratorii sau cu gripă.
Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Se creează toate premisele pentru creșterea transmiterii de la o persoană la alta. Oamenii vor sta mai mult în spații închise, în spații aglomerate, răspunsul imun al organismului scade, pentru că temperaturta scăzută scade mecanismele de apărare ale organismului, și vom fi mai vulnerabili la infecții respiratorii”.
Cum putem face diferenţa între o banală răceală, gripă şi Covid-19
În caz de răceală, cei mai mulţi pacienţi au gâtul iritat, le curge nasul, iar ulterior se poate instala tusea. Aceste simptome, însoţite de febră moderată şi durere de cap, pot ţine câteva zile.
Simptomele gripei apar toate odată: durerile de cap sunt foarte accentuate, apar durerile musculare, cele în gât, tusea este seacă, iar febra poate ajunge până la 41 de grade Celsius, inclusiv cu frisoane.
Pe de altă parte, în cazul coronavirusului, pe lângă febră, tuse seacă şi dificutati respitarorii, există şi afectare neurologică: dispar gustul şi mirosul şi apar problemele digestive.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Ciclicitatea simptomeleor, revin şi dispar, ne duce spre coronavirus. Anamneza trebuie să fie minuţioasă. Vom face cât de curând un dublu diagnostic atunci când pacienţii se prezintă cu febră sau dureri musculare. Este obligatoriu să avem diagnosticul de coronavirus, dar trebuie să facem şi testul pentru gripă”.
Dacă au test negativ de Covid, dar imaginea plămânilor într-o radiografie sau computer tomograf arată ca organul este afectat, bolnavii vor fi trataţi ca suspecţi de Covid, iar dacă va fi cazul, vor primi şi tratament.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Cazurile pe care le-am avut şi am instituit tratament au indicat că diagnosticul a fost corect, confirmarea a fost prin pozitivarea anticorpilor IGM la câteva zile de la externare”.
O altă diferenţă între cele două infecţii este dată de gradul de transmitere. În sezonul rece, mulţi oameni sunt imuni în fata gripei, pentru că se vaccinează. Formează astfel o barieră invizibilă în calea transmiterii virusului gripal. Lucrurile nu stau deloc aşa când e vorba de Sars-Cov-2, pentru că deocamdată nu avem un vaccin care să acţioneze împotriva acestuia.
Tocmai de aceea sunt foarte esenţiale distanţarea fizică şi purtarea măştii.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pun din nou accentul pe prevenţie şi nu mai recomandă salutul cu cotul, tocmai pentru că oamenii să nu se apropie la mai puţin de un metru unul de celălalt. Experţii spun că este suficient să ducem mâna la inima pentru a ne saluta prietenii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, simptome, raceala, gripa,
Dată publicare:
16-09-2020 19:16