Categoriile cele mai vulnerabile în fața gripei. Avertisment din partea medicilor
Prima tranșă, din cele aproape 3 milioane de doze de vaccin gripal, comandate de ministerul Sănătăţii, a ajuns în ţară.
În câteva zile, serurile vor fi şi în cabinetele medicilor de familie, dar pentru că sunt puţine deocamdată, vor fi distribuite cu prioritate celor cu risc mare de îmbolnăvire.
În farmacii, vaccinul va intra de săptămâna viitoare. În contextul pandemiei de COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a recomandat ca vaccinarea antigripală să înceapă mai devreme, în acest sezon.
Este primul an în care vaccinul gripal ajunge în ţară în luna septembrie. 330 de mii de doze din cele 2.970.000 comandate de Ministerul Sănătăţii pentru categoriile cu risc mare de îmbolnăvire, adică: Persoanele peste 65 de ani, cei cu anumite boli cronice, femeile însărcinate, copiii cu afecţiuni grave şi cadrele medicale.
Gindrovel Dumitra, şeful comisiei de vaccinologie din MS: ''Aceste 330 de mii vor trebui administrate copiilor cu vârsta între 3 şi 5 ani care nu au mai primit nicio doză de vaccin gripal. Aceşti copii vor avea prioritate, sunt peste 70 de mii de copii. După aceea prioritate ar trebui să aibă gravidele, persoanele instituţionalizate şi cei cu boli cronice''.
Următoarele doze de vaccin gripal sunt aşteptate pe 18 septembrie şi sunt destinate copiilor între 6 luni şi 3 ani. Apoi, după 15 octombrie până la finalul anului, ar trebui să ajungă toate celelalte.
Medicii de familie se tem că nici în acest an nu vor fi suficiente.
Titu Anastasiu, medic de familie: ''Au ajuns să se vaccineze doar oamenii foarte săraci la noi, restul să îşi cumpără vaccin şi normal ar fi ca eu să pot vaccina pe oricine. În general ne dau jumătate din dozele pe care le cerem sau chiar un sfert''.
Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: ''Ministerul sănătăţii a lucrat împreună cu medicii de familie pentru stabilirea necesarului. Această cantitate de 3 milioane de doze este solicitată de către medicii de familie''.
Toţi ceilalţi îl vor cumpăra din farmacii. În unele farmacii se fac liste de aşteptare pentru clienţii fideli, iar în anumite zone chiar medicii au cerut să fie anunţaţi când va ajunge serul. Şi asta pentru că deşi ei sunt în categoria cu risc mare de îmbolnăvire şi ar trebui să beneficieze gratuit, au fost ani în care nu au primit vaccinul gripal.
Pandemia de COVID, dar şi epidemiile de gripă din ultimii doi ani, îi fac pe oameni să fie mai precauţi. Unii caută vaccinul gripal încă din august.
Ella Bușoiu, farmacist: "Momentan nu se găseşte la furnizor. Aşteptăm să vedem la final de lună, la început de lună octombrie dacă apare. Nu ştim cantităţile încă, sperăm să nu fie deficit ca anul trecut''.
După injectare, vaccinul gripal are nevoie de până la 7 zile pentru a-şi face efectul.